Űrvilág
Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Indiai évnyitó
(Rovat: India a világűrben, A nemzetbiztonságért , Kis űreszközök nagy szerepe - 2019.01.25 13:15.)

A PSLV hordozórakéta új változatával állítottak poláris pályára egy (plusz még egy „fél”) indiai műholdat Sriharikota szigetéről.

Az idei első indiai űrindítás január 24-én, magyar idő szerint 19:07-kor történt a Satish Dhawan Űrközpontból. A megbízható PSLV (Polar Satellite Launch Vehicle) hordozórakéta első fokozata két oldalsó, szilárd hajtóanyaggal működő segédrakétával volt felszerelve. Az utolsó rakétafokozatot pedig úgy alakították át, hogy az most először egy külön kísérletet juttatott a világűrbe.


A PSLV rakéta Indiában ritkán látható éjszakai startja előtt, háttérben a teliholddal. (Kép: ISRO)

Az elsődleges hasznos teher ezúttal egy katonai célú földmegfigyelő műhold, a Microsat-R volt. De hasonlóan fontos volt kipróbálni a rakéta negyedik, utolsó fokozatának új funkcióját. Miután ugyanis pályára állította a Microsat-R műholdat, „önálló életre” kelt. A PSLV korábbi indításai alkalmával a folyékony hajtóanyaggal működő fokozat a műhold (vagy műholdak) önállósodása után inaktívvá vált. A legtöbb más hordozórakéta-végfokozattal is ez történik. Vagy tovább keringenek a Föld körül, vagy – és az űrszemétveszély csökkentése érdekében lehetőség szerint ez a jobb megoldás – rövid időn belül belépnek a sűrű légkörbe és megsemmisülnek.

Az Indiai Űrügynökség (Indian Space Research Organization, ISRO) ezúttal egy Kalamsat nevű, indiai diákok által készített kísérletet helyezett el a PSLV utolsó fokozatán. A kis tömegű, és a pályára állás után legfeljebb 15 órányi működésre készült berendezés (valójában egy 10 cm-es élhosszúságú kocka alakú, 1,2 kg-os CubeSat) működési élettartamát az akkumulátorok töltése korlátozta. Ha a módszer beválik, a jövőben akár energiatermelő napelemek is kerülhetnek a fokozatra, így hosszabb ideig működő eszközöket is magával vihet. A Kalamsat egyébként kereskedelmi forgalomban is beszerezhető, nem űrkvalifikált számítógépes és kommunikációs berendezések működésének kipróbálását végezte, a Space Kidz India nevű szervezet számára. Ugyanők 2017-ben már egy NASA támogatta szuborbitális repülés alkalmával is juttattak eszközöket a világűrbe.


A 44 m magas PSLV rakéta új, DL jelzésű konfigurációja a két oldalsó segédrakétával. A mostani indítás alkalmával használták először. (Kép: ISRO)

Visszatérve a Microsat-R kémműholdra, annak tömege 740 kg, és a beszámolók szerint szokatlanul alacsony, 274 km magasságban húzódó, poláris pályára került. Katonai jellege miatt nem hoztak róla nyilvánosságra műszaki paramétereket.

A csütörtöki indítás a PSLV rakéta 1993 óta íródó történetében a 46. alkalom volt, kettő kivételével mind sikeres start.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2024