Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Sikeres start Indiából
(Rovat: India a világűrben, Lássuk és halljuk egymást - 2018.11.15 06:15.)

A GSLV Mk.3 rakéta utolsó tesztrepülésén egy távközlési műholdat állított pályára. Következik januárban a Hold felé induló Chandrayaan-2.

India legnagyobb teljesítményű hordozórakétája, a GSLV Mk.3 (Geosynchronous Satellite Launch Vehicle Mk.3) először 2014-ben egy szuborbitális repülést hajtott végre, majd 2017-ben egy műholdat is pályára állított. A mostani második orbitális tesztrepülés november 14-én, magyar idő szerint 12:38-kor kezdődött Sriharikota szigetéről, a Satish Dhawan Űrközpontból. A rakéta hasznos terhe ezúttal a GSAT-29 indiai távközlési műhold volt, amely rendben elérte a tervezett geostacionárius átmeneti pályát. Így az Indiai Űrügynökség (ISRO) a startot sikeresnek nyilvánította, amivel a GSLV Mk.3 hivatalosan is belépett a szolgálatra kész indiai hordozórakéták sorába, a kisebb tolóerejű, általában alacsony pályás űreszközökhöz használt PSLV (Polar Satellite Launch Vehicle) és a GSLV korábbi Mk.2 változata mellé.

Maga a most felbocsátott GSAT-29 egy 3,4 tonna tömegű, fejlett, nagy adatátviteli képességű távközlési műhold, amely saját hajtóműveivel éri el hamarosan a 36 ezer km magas geostacionárius pályát, az 55° keleti hosszúság fölötti pozícióban. A Ku- és Ka-sávban üzemel és számos nyalábjával elsősorban az ország távolabbi, nehezebben elérhető északkeleti és északnyugati részén élők kommunikációs kapcsolatait javítja majd. Emellett a jövő távközlési műholdjai számára fontos technológiai kísérleteket is végeznek vele, például optikai (lézeres) adatátvitelt a műhold és a Föld között. Remélt aktív élettartama 10 év.


A GSAT-29 távközlési hold a szerelőcsarnokban. (Kép: ISRO)

A GSLV Mk.3 következő, immár rendes repülését 2019. januárra tervezik. Nem más lesz az orrkúpja alatt, mint India második holdszondája, a Chandrayaan-2. Ez a keringő egység mellett egy holdi leszálló egységet és egy rovert tartalmaz. Eredetileg GSLV Mk.2 rakétával indult volna, de a megnövekedett tömeg miatt inkább az erősebb Mk.3 változatra tették át az ISRO szakemberei. A távolabbi jövőben, talán már 2021 végén a tervezett emberes indiai űrhajó (Gaganyaan) első példánya is ezzel a típusú hordozórakétával emelkedhet a magasba. Az indiai űrhajósprogramot idén augusztusban jelentette be Narendra Modi miniszterelnök.

A mostani volt idén Indiából az ötödik űrindítás, mind sikeres. November végén még egy PSLV start várható, amikor egy indiai távérzékelési műhold mellett számos kis űreszköz kerülhet pályára, nemzetközi megrendelők számára. Decemberre pedig egy indiai katonai távközlési műholdat terveznek felbocsátani GSLV Mk.2 rakétával Sriharikotából. A kettő között, december elején egy európai Ariane-5 rakéta indít Francia Guyanából egy másik távközlési műholdat az ISRO megbízásából.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2021