Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Indiai rakéta két brit műholddal
(Rovat: India a világűrben, Biztonságos közlekedés , Mezőgazdaság - 2018.09.17 06:15.)

A PSLV rakéta két földmegfigyelő műholdat állított pályára Sriharikota szigetéről, India keleti partjai mellől.

A startra az indiai űrindítások megszokott helyszínéről, a Satish Dhawan Űrközpontból került sor szeptember 16-án, magyar idő szerint 18:38-kor. A kisebbik indiai hordozórakéta, a PSLV (Polar Satellite Launch Vehicle) állított alacsony Föld körüli pályára két Nagy-Britanniában, az SSTL (Surrey Satellite Technology Ltd.) cégnél épített űreszközt.

A rakéta hasznos terheinek egyike, a NovaSAR-1 a köz- és magánszféra együttműködésében készült S-sávú radaros földmegfigyelő műhold. Az apertúraszintézis elvén működő radarberendezést (Synthetic Aperture Radar, SAR) az Airbus Defence and Space vállalatnál fejlesztették, a projekt a brit kormány pénzügyi támogatását élvezte. A radaros képalkotó berendezés egy technológia kísérlet: most először próbálják ki az űrben a korábbi hasonló célú műholdas műszereknél kisebb tömegű és kompaktabb eszközt. A radaros távérzékelés nagy előnye, hogy az optikai kamerákkal ellentétben sötétben és borult, felhős időjárás mellett is képes a felszín feltérképezésére. Az adatok fő felhasználói brit kormányzati szervek lesznek, de az ausztrál és az indiai kormánnyal kötött megállapodás értelmében azok is hozzáférhetnek a NovaSAR-1 adataihoz. A műholdon helyet kapott még egy a tengeri hajók rádiós jeladóinak vételére alkalmas berendezés is. Így a hajókövetésből és a radaros mérésekből származó információt kombinálni tudják. A SAR mérések egyéb felhasználási területei az árvizek, tengeri olajfoltok és mezőgazdasági területek megfigyelése.


Tesztelés közben az új fejlesztésű radaros NovaSAR-1 földmegfigyelő műhold. (Kép: SSTL)

Az indiai rakétával pályára került másik műhold, az SSDTL-1 (más jelöléssel SSTL S1-4) szintén földmegfigyelési céllal épült, de optikai kamerával szereltek fel. Az akár 1 m-esnél jobb felbontású felvételeket egy kínai alapítású, szingapúri székhelyű vállalat (21AT) számára szolgáltatja majd az űreszköz. A cég jelenleg a 2015-ben pályára állított, háromtagú DCM-3 műholdkonstelláció tagjaitól származó adatokkal dolgozik. Az új műhold felépítése egyébként azonos az előző hároméval.

Mindkét most felbocsátott, brit gyártású űreszköz tömege 450 kg körüli. Poláris pályán, valamivel 600 km alatti magasságban működnek majd. A PSLV-C42 számú repülés az indiai rakéta sorrendben 44. indítása volt, az ázsiai országból idén negyedszerre állítottak pályára űreszközöket.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2023