Űrvilág
Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

GSAT-6A
(Rovat: India a világűrben, Lássuk és halljuk egymást - 2018.03.30 07:15.)

A geostacionárius pályára szánt új indiai távközlési hold GSLV rakétával indult.

India legnagyobb hordozórakétája, a GSLV (Geosynchronous Satellite Launch Vehicle), pontosabban annak Mk.2 jelű változata a megszokott helyről, Sriharikota szigetéről, a Satish Dhawan Űrközpontból emelkedett a magasba március 29-én, magyar idő (immár nyári időszámítás) szerint 13:26-kor.


A GSLV-F08 rakéta, útban a starthely felé. (Kép: ISRO)

A GSAT-6A nem a szokásos felszereltségű távközlési műhold. Fedélzetén technológiai kísérletképpen egy 6 m átmérőjűre kinyitható S-sávú antennát is elhelyeztek. A műhold az Indiai Űrügynökség (Indian Space Research Organisation, ISRO) által fejlesztett I-2K jelű platformra épült, amelyet közepes méretű, legfeljebb 3 kW elektromos teljesítményt igénylő geostacionárius holdak számára készítettek. Az energiát két oldalsó napelemtábla termeli.


A GSAT-6A az indítás előtt a szerelőcsarnokban, mielőtt eltűnt volna a rakéta orrkúpjának rácsukódó két fele alatt. (Kép: ISRO)

A nagy átmérőjű antenna célja mobil távközlési alkalmazások tesztelése. A geostacionárius pályán a műhold messze van a Földtől – az Egyenlítő felett közel 36 ezer km-es magasságban kering –, így a viszonylag kisméretű földi készülékek jeleinek vételéhez érzékeny antennára van szükség. A GSAT-6A működésbe lépése után megindulnak a rendszer földi tesztjei. A 10 fedélzeti S-sávú transzponder segítségével India egész területét le tudják majd fedni. A műhold 83° keleti hosszúság fölött állomásozik majd, tervezett élettartama legalább 10 év.

A GSAT-6A a nem túl rég, 2015-ben indított GSAT-6-ot követi, amely ugyanakkor rendben működik. Indiából idén másodszor indítottak űreszközt, januárban 31 műholddal startolt a kisebb PSLV rakéta.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2024