Űrvilág
Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Hétből az ötödik
(Rovat: India a világűrben, Navigáció és térképészet - 2016.01.20 07:15.)

India regionális navigációs műholdrendszerét bővítik az IRNSS-1E műhold pályára állításával.


A teljes IRNSS műholdkonstelláció vázlata. (Kép: ISRO)

Az IRNSS (Indian Regional Navigational Satellite System) teljes kiépítése után összesen hét, 36 ezer km magas geoszinkron pályákon keringő műholdból áll majd. Ezek közül három speciális, az egyenlítői síkban keringő, ún. geostacionárius műhold. (A mostani példány az előbbi kategóriába tartozik, végső pályájának hajlásszöge 28,1°-os lesz, a 111,75° keleti hosszúság fölött írja le az égen a képzeletbeli „nyolcasokat”.) Az IRNSS célja a műholdas helymeghatározás lehetőségének biztosítása India területén és annak környezetében. Működése és rendeltetése szempontjából hasonlít a jól ismert globális navigációs műholdrendszerekre, az amerikai GPS-re, az orosz GLONASSZ-ra, az európai Galileóra, vagy a kínai Compass (Beidou) rendszerre. Földrajzi lefedettsége azonban korlátozott.


A műhold a szerelőcsarnokban, a hajtóanyag betöltése közben. (Kép: ISRO)

Az IRNSS-1 sorozat ötödik, E jelzésű holdja január 20-án, magyar idő szerint 5:01-kor indult Sriharikota szigetéről, az Indiai Űrügynökség (ISRO) PSLV (Polar Satellite Launch Vehicle) hordozórakétája XL jelzésű változatával. Fedélzetén az L5- és S-sávú navigációs rádiójeleket sugárzó berendezések és az időjelet biztosító rubídium atomóra mellett pontos lézeres távolságmérésre alkalmas retroreflektorokat is elhelyeztek. Napelemei 1660 W elektromos teljesítményt képesek előállítani. A műhold starttömege 1425 kg, tervezett működési élettartama 10 év. A rendszer korábbi négy műholdja 2013. júliusban, 2014. áprilisban és októberben, valamint 2015. márciusban került pályára. A fennmaradó két ISNSS-1 hold (F és G) az elkövetkező hónapokban állhat pályára.


Az összeszerelt rakéta és hasznos terhe, útban a sriharikotai 2. számú starthely felé. (Kép: ISRO)

A mostani volt az indiai PSLV rakéta 33. (PSLV-C31 jelzésű) repülése. A rakétát most használták 11. alkalommal a hat oldalsó segédrakétával megerősített első fokozattal épített XL konfigurációban.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2024