Űrvilág
Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Indiai katonai távközlési hold indult
(Rovat: India a világűrben, Lássuk és halljuk egymást , A nemzetbiztonságért - 2015.08.28 07:15.)

A GSAT-6 geostacionárius pályára kerül, GSLV Mk.2 típusú hordozórakétával emelkedett a magasba csütörtökön.

Az indiai GSLV (Geosynchronous Satellite Launch Vehicle) rakéta startjára augusztus 27-én, magyar idő szerint 13:22-kor került sor Sriharikota szigetéről.


A GSLV Mk.2 hordozórakéta, útban a startállás felé, a Satish Dhawan Űrközpontban. (Kép: ISRO)

A hasznos teher egy 9 éves működési élettartamra tervezett, elsősorban katonai célú távközlési műhold, a GSAT-6 (más jelöléssel INSAT-4E) volt. A 2,1 t tömegű űreszköz az Egyenlítő fölött 36 ezer km magasan húzódó körpályára kerül majd, 83° keleti hosszúság fölötti pozícióba. Egyelőre elnyúlt átmeneti pályára állt, ahonnan saját hajtóműveivel fokozatosan emelik meg a földközeli pont magasságát. Ez India 25. geostacionárius távközlési műholdja. Közel 6 m átmérőjű antennája, amelyet az S-sávú kommunikációhoz használ, az eddigi legnagyobb, amely indiai távközlési holdakra került. A fedélzeten C-sávú transzponderek is helyet kaptak.


A GSAT-6 műhold, mielőtt még rácsukódott a hordozórakéta orrkúpja, amely később a légköri emelkedés alatt védte. (Kép: ISRO)

Most harmadik alkalommal használták a rakéta saját (indiai) gyártmányú kriogén (folyékony hidrogénnel és oxigénnel működő) harmadik fokozatát. A 2001 óta üzemben álló GSLV korábbi verziója (Mk.1) még orosz gyártmányú harmadik fokozattal repült. A tisztán i‎ndiai változat, a GSLV Mk.2 2010. áprilisi bemutatkozása kudarccal végződött. A második start 2014 januárjában rendben lezajlott.

Ha a GSLV összes változatát nézzük, a mostani volt a hordozórakéta kilencedik indítása. Az Indiai Űrügynökség (ISRO) ezek közül négyet tekint kudarcnak, a mostanival együtt pedig öt lett sikeres. Idén korábban Sriharikotából már két tökéletes indítást is végeztek, de azokhoz a kisebb teljesítményű – és jobb statisztikával rendelkező, megbízhatóbb – PSLV rakétát használták.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2024