Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Plusz manőver kellett az indiai Mars-szondának
(Rovat: India a világűrben, Űrszondák a Marsnál - 2013.11.12 06:30.)

A még a Föld körül keringő űreszköz pályamagasságát nem sikerült a kellő mértékben növelni. A hiba állítólag nem veszélyezteti a küldetés sikerét.

Az indiai Mars Orbiter Mission (MOM) november 5-én állt elnyúlt Föld körüli pályára. Mivel a PSLV hordozórakéta teljesítménye nem volt elegendő, hogy a szonda közvetlenül a Mars felé induljon, a tervekben hat pályamódosító manőver szerepelt. Ezek mindegyike fokozatosan egyre magasabbra emeli az ellipszis földtávoli pontját, míg az utolsó impulzus végül elegendő ahhoz, hogy az űreszköz elhagyja a Föld környezetét. Mindezt december 1-jéig kell kivitelezni.

A manőverek az 1,35 tonnás űrszonda fedélzeti hajtóműveivel eddig rendben mentek, de november 11-én, a negyedik alkalommal 100 ezer helyett csak alig több mint 78 ezer km-re sikerült növelni a pálya földtávoli pontjának magasságát. Előzőleg ez az érték 71 600 km volt. A hajtóművek idő előtt befejezték a működést, az üzemanyag-utánpótlás leállt. Az Indiai Űrügynökség (ISRO) szakemberei tudni vélték a hiba okát, és meg voltak győződve róla, hogy az könnyen korrigálható. Így november 12-ére (magyar idő szerint 0:30-ra) egy terven felüli plusz pályamódosítást iktattak a programba. Az első jelentések szerint ez sikerült.


A MOM (nem hivatalos nevén Mangalyaan, azaz Mars-űrszonda) rendkívül alacsony, 72 millió amerikai dollárnak megfelelő költséggel készült. (Fantáziakép: ISRO)

A Földet elhagyva a MOM közel kilenc hónapon át utazik majd a Marshoz. Ott elnyúlt pályára áll, ahonnan a felszínt fényképezi, összetételét vizsgálja, és a bolygó légkörét kutatja majd. Az első indiai bolygóközi küldetést a tudományos célok mellett elsősorban technikai kísérletnek tekintik. A Mars körüli pályára állásnál a fékező manőverhez ugyancsak szükség lesz a most rendetlenkedő hajtóművekre.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2023