Űrvilág
Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Francia és japán műhold indiai rakétával
(Rovat: India a világűrben, Üzlet és munkahely , Japán a világűrben - 2012.09.10 06:15.)

A PSLV rakéta vasárnap pályára állította a SPOT-6 francia kereskedelmi földmegfigyelő műholdat, és egy kis japán kísérleti egyetemi holdat is.

Az indiai PSLV (Polar Satellite Launch Vehicle) rakéta a megszokott helyről, Sriharikota szigetéről emelkedett a magasba. A pontos idő szeptember 9-én magyar idő szerint 6:23 volt. A műholdak mintegy 650 km magas pályákra kerültek.

A 710 kg tömegű SPOT-6 a sikeres francia távérzékelő műholdsorozat legújabb darabja. „Testvére”, a SPOT-7 jelenleg készül, várhatóan 2014-ben startolhat. Az Astrium építette űreszköz felvételeinek földfelszíni felbontása 1,5 m-es lesz. A műholdképeket az Astrium Geo-Information Services vállalat forgalmazza. Míg a SPOT-6 és -7 magánbefektetésből, addig az ugyancsak francia Pléiades-1A és -1B költségvetési pénzből készül(t). Azonban mindegyikük kereskedelmi hasznosítását ugyanaz a cég végzi. (A Pléiades-1A tavaly decemberben állt pályára, a másik 2013-ban fog.) Az előző SPOT, az 5-ös sorszámú 2002 óta működik, már túlélve tervezett hasznos élettartamát. A mostani SPOT-6, illetve a későbbi SPOT-7 révén biztosítva látszik a földmegfigyelési program folytatása legalább 2023-ig.

Az ugyancsak a PSLV rakétával most indult japán Proiteres mikroműholdat az Oszakai Műszaki Egyetem hallgatói építették. A startot a helyszínen, az irányító központ vendégeként megtekintette Manmohan Singh indiai miniszterelnök is. Az alkalom ünnepélyességét az adta, hogy a mostani volt az indiai űrprogram történetének jubileumi, századik startja. A PSLV rakétát 1993-ban vették használatba. Eddig 22-szer repült, egyszer sikertelenül. A vasárnapi volt a harmadik teljesen kereskedelmi alapú startja – vagyis csak külső „fizető” megrendeléseket teljesített.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2024