Űrvilág
Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Indiai űrtervek a következő évekre
(Rovat: India a világűrben - 2012.05.12 09:15.)

Idén még két PSLV rakétát indítanak, jövőre viszont bemutatkozna az utóbbi két alkalommal szerencsétlenül járt GSLV rakéta indiai gyártású harmadik fokozattal szerelt, javított változata is.

Az Indiai Űrügynökség (Indian Space Research Organisation, ISRO) vezetője, K. Radhakrishnan április végén jelentette be a 2012-re és 2013-ra vonatkozó terveket, miután sikeresen pályára állítottak egy radaros távérzékelő műholdat, a RISAT-1-et. A starthoz a két indiai hordozórakéta közül a kisebb teljesítményű PSLV-t (Polar Satellite Launch Vehicle) használták. Ez az ázsiai ország megbízhatóbb hordozóeszköze, eddigi 21 indítása során 90%-nál jobb sikerarányt értek el vele. Idén még két alkalommal használnák. Először augusztusban a francia SPOT-6 optikai távérzékelő műholdat, majd októberben a SARAL nevű, közös francia-indiai fejlesztésű radaros tengermagasság-mérő holdat állítják vele pályára.

A következő évben kétszer használnák a PSLV-t. Az egyik alkalommal az első indiai navigációs műholdat állítanák pályára. Nagyobb izgalom előzi meg a másik két tervezett 2013-as indítást. Ezeknél a nagyobbik GSLV (Geosynchronous Satellite Launch Vehicle) rakéta kerülne sorra. A közepes kategóriájú hordozóeszköz biztosítja India független elérését a világűrhöz, mivel képes geoszinkron magasságig repíteni űreszközöket. A GSLV-t azonban 2010 óta nem használják, miután abban az évben két egymást követő alkalommal is szerencsétlenül járt a start során. (A rakétatípus szomorú eddigi mérlege: hét indítási kísérletből csak három siker.)

Radhakrishnan szerint a következő GSLV küldetés akár már idén ősszel is készen állhat a startra. Az indiaiak kifejlesztettek egy új, saját rakétafokozatot, a korábban alkalmazott orosz gyártmányú harmadik fokozat helyett. A nemzetközi egyezmények értelmében az orosz fél nem a gyártási technológiát, csak készre szerelt rakétafokozatokat tudott szállítani a GSLV Mk.1 jelzésű változatához. Ez arra késztette az ISRO szakembereit, hogy maguk kezdjenek egy új, folyékony hidrogént és oxigént használó rakétafokozat fejlesztésébe és megépítésébe. Ez azonban a GSLV Mk.2 változat bemutatkozó repülésén, 2010 áprilisában kudarcot vallott. (A másik, 2010 decemberi robbanáskor ismét orosz készítésű harmadik fokozattal repült a rakéta.) Mostanra további ellenőrzések és módosítások után elkészültek a remélhetőleg biztonságosabb indiai fokozattal, amely így szeptemberre vagy októberre készen állhat a szolgálatra.

A GSLV Mk.2 következő tesztrepülésének „utasául” a GSAT-14 távközlési holdat jelölték ki. Még legalább kétszer kell sikerrel működnie a GSLV-nek, mielőtt rábíznák a következő indiai holdszonda, a Chandrayaan-2 elindítását. Erre legkorábban 2014-ben lehet számítani.

A rakéta teljesen átalakított, harmadik generációs változatának (GSLV Mk.3) a tesztrepülésére is már 2013-ban sor kerülhet. Ez még csak egy szuborbitális repülés lesz, amelynek során ellenőrzik a rakéta viselkedést a repülés légköri szakaszában. A felbocsátás a szokásos helyről, az India keleti partjai közelében fekvő Srihrikota szigetéről, a Satish Dhawan Űrközpontból történik majd. A GSLV Mk.3 képes lesz mintegy 4 tonnányi tömeget geostacionárius pályára állítani, alacsony pályás kapacitása pedig akár 10 tonna is lehet. Ha minden jól megy, 2014-től állhat üzembe.


A GSLV rakéta készülő legújabb, Mk.3 jelzésű változata először 2014-ben állíthat pályára űreszközt. (Kép: ISRO)

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2024