Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Indiai radarműhold indult
(Rovat: India a világűrben - 2012.04.27 07:15.)

Az ázsiai ország ezzel belépett azon űrhatalmak szűk körű klubjába, amelyek képesek saját radaros távérzékelő hold gyártására és pályára állítására – mind polgári, mint katonai felderítő alkalmazások céljára.

A RISAT-1 jelzésű műhold az indiai PSLV (Polar Satellite Launch Vehicle) hordozórakéta április 26-án, magyar idő szerint 2:17-kor végrehajtott startjával állt Föld körüli pályára, Sriharikota szigetéről. A felbocsátás sikeres volt, nem sokkal az utolsó rakétafokozattól való elválás után a műholdnak kinyíltak a napelemei és a radarantennája is.


(Fantáziakép: ISRO)

India optikai és infravörös távérzékelő holdjai után jelentős előrelépés a RISAT-1 pályára állítása. A radaros elven működő műholdak nagy előnye, hogy éjjel, valamint borús időben is képesek megfigyeléseket végezni. Az Indiai Űrügynökség (Indian Space Research Organization, ISRO) célja a fejlesztéssel elsősorban a mezőgazdasági termőterületek, erdők megfigyelése, termésbecslés, valamint segítségnyújtás a természeti katasztrófák (például árvizek, trópusi ciklonok) következményeinek megelőzéséhez és elhárításához. Emellett a radarképeknek közelebbről nem részletezett katonai felhasználása is lehetséges, feltehetően elsősorban az ország határai mentén, a szomszédos államokban a csapatmozgások figyelemmel kísérése.

A mintegy 95 millió dollárnak megfelelő összegbe került, kb. 1,8 tonnás RISAT-1 a legnagyobb tömegű űreszköz, amelyet eddig PSLV rakétával felbocsátottak. A C-sávú fedélzeti radarral felszerelt műhold közel 540 km magas poláris (pontosabban 97,6° hajlásszögű) pályán működik majd (jelenleg még csak 480 km magasan kering). Naponta 14 alkalommal kerüli majd meg a Földet, és 25 naponként repül el ismét ugyanazon adott felszíni pont fölött.

India már korábban, 2009-ben is pályára állított egy radaros műholdat (RISAT-2), de az X-sávú berendezés külföldön, Izraelben készült.

A PSLV rakéta 1993 óra 21-szer indult, egyszer vallott teljes kudarcot. A következő start augusztusra várható, amikor a francia Spot-6 optikai távérzékelő műhold lesz a hasznos teher.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2023