Űrvilág
Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Indiai rakétakudarc
(Rovat: India a világűrben - 2010.04.19 08:30.)

Múlt csütörtökön a legnagyobb teljesítményű indiai hordozórakétához fejlesztett új, folyékony hidrogén és oxigén hajtóanyagú harmadik fokozat kísérleti indítása nem sikerült.

A 74 millió dolláros tesztrepülés kudarca némileg visszavetheti az ország lendületesen fejlődő űrprogramját. Ez volt az indiai GSLV (Geosynchronous Satellite Launch Vehicle) rakéta hatodik indítása. Ezúttal a hazai fejlesztésű, folyékony hidrogénnel és oxigénnel üzemelő harmadik fokozatot szerették volna kipróbálni, amely a felszállástól számított 5 perc elteltével, 12 perces időtartamra kellett volna beinduljon. A fedélzeti számítógép ki is adta a megfelelő parancsot, feltehetően meg is indult az üzemanyag égése. De a rakéta bukdácsolni kezdett. A bajt valószínűleg a két kisebb, az irány tartásáért felelős kormányhajtómű rendellenes működése okozta. A rakéta végül visszahullott az Indiai-óceán vizébe.

Az indiai űrkutatási szervezet (ISRO) célja, hogy – a mostani menetrend szerint – 2017-ig embereket juttasson Föld körüli pályára. Az ehhez vezető út egyik jelentős mérföldköve lett volna a mostani rakétateszt.

A GSLV 2001-ben állt szolgálatba, de eddig orosz gyártmányú harmadik fokozattal használták. Két alkalommal ezt a fokozatot okolták, amiért a feljuttatott műholdak nem pontosan a tervezett pályára kerültek. Oroszország az 1990-es években összesen hét rakétafokozatot szállított le, ezekből kettő még raktáron van Indiában. A saját rakétafokozat kifejlesztése közel két évtizedet vett igénybe. A követlező próbát egy éven belül ígérik, miután részletesen kivizsgálták a mostani kudarc okát.

A GSLV rakéta április 15-én, magyar idő szerint 12:57-kor indult Sriharikota szigetéről, és az emelkedés első 5 percében rendben működött. Az utolsó fokozat hibája miatt végül nem sikerült pályára állítania a GSAT-4 kísérleti távközlési és navigációs műholdat, amely ugyancsak megsemmisült.

A következő tervezett indiai műholdindítást május elején a kisebb PSLV (Polar Satellite Launch Vehicle) rakétával hajtják végre. A Cartosat-2B távérzékelő műholdat, valamint számos kisebb, nemzetközi szervezetek által készített űreszközt szeretnének pályára állítani.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2024