Űrvilág
Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Indiai rakéta tíz műholddal
(Rovat: India a világűrben, Kis űreszközök nagy szerepe - 2008.04.29 04:00.)

Hétfőn nyolc külföldi és két hazai műholdat emelt a magasba az indiai PSLV hordozórakéta.

Az Indiai Űrügynökség (Indian Space Research Organisation, ISRO) illetékesei szerint a mostani start volt a legösszetettebb, amelyet eddig a PSLV (Polar Satellite Launch Vehicle) hordozórakétával valaha is végrehajtottak. A teljes szállított teher 823 kg volt.


(Kép: ISRO)

Az indításra közép-európai idő szerint április 28-án 5:53-kor került sor Sriharikotából. A két indiai műhold egyike a Cartosat-2A, másika az Indian Mini Satellite-1. A nyolc külföldi űreszköz a „nanoműhold” kategóriába tartozik, egyetemek és kutatóintézetek készítették őket.

A 690 kg-os Cartosat-2A távérzékelő mesterséges hold több hullámhosszon, 9,6 km-es sávokban 1 méteres felbontású fotókat képes készíteni. A 2007-ben felbocsátott Cartosat-2 munkáját egészíti ki. A csupán 83 kg-os Indian Mini Satellite-1 fedélzetén új technológiákat próbálnak ki, van rajta két optikai kamera. Az űreszközt korábban a Harmadik Világ Műholdjának (Third World Satellite) nevezték. Ezzel összhangban az adatokat díjmentesen a fejlődő országok rendelkezésére bocsátják.

A nanoműholdak 3-tól 16 kg-ig terjedő, összesen mintegy 50 kg tömegűek. Közülük hat kötelékben repül, NLS-4 néven. Ezeket a Torontói Egyetem (Kanada) állította össze, több más egyetemi csoport közreműködésével (kettőt Japánban, egyet-egyet Kanadában, Dániában, Németországban és Hollandiában építettek). A nyolcból még fennmaradó NLS-5-öt Torontóban, a Rubin-8-at Németországban készítették.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2024