Űrvilág
Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Zöld lámpa az indiai holdszondának
(Rovat: India a világűrben, Távoli világok kutatói , Szárnyaló képzelet - 2003.09.15 15:08.)

Miután augusztus 15-én az indiai függetlenség napján az ország miniszterelnöke bejelentette, hogy támogatja az indiai kutatók és mérnökök azon tervét, hogy holdszondát indítsanak, - a múlt héten az elképzelésre a kabinet is áldását adta.

A Csándráján-1 űrszonda a tervek szerint 2008-ban, a szintén indiai fejlesztésű PSLV rakéta kissé modosított változatával indulna égi kísérünk felé. Az 500 kg-os berendezés mintegy 100 km magas Hold körüli poláris pályára állna. Innen nagyfelbontású kameráival a látható és a közeli infravörös, illetve röntgen szenzoraival a kis-, és nagy energiájú tartományokban vizsgálná a Holdat. A Csándráján-1 a start után előszőr geoszinkron átmeneti pályára kerülne, majd innen manővereznék több lépcsőben a Holdhoz vezető pályára.

Az indiai holdszonda a tervek szerint egy indiai fejlesztésű naprendszerkutató űrszonda-sorozat első tagja lenne. Amennyiben így lesz, India újabb elit-klubbhoz csatlakozhat, hisz holdszondát korábban csak a Szovjetúnió, az Egyesült Államok és Japán indított, illetve az első európai (ESA) holdszonda startja (SMART-1) várható napokon belül. A Naprendszer más térségeibe pedig a felsorolt országokon kívűl eddig csak a – mára megszűnt – Interkozmosz szervezet indított eszközt, illetve a pár hónap múlva a Marson landoló Beagle-2 robot készült brit fővállalkozásban.

A miniszterelnök közölte, hogy a Csándráján-1 költségvetése mitegy 3,86 milliárd rupia (83 millió dollár), és a Hold kutatásán túl legfontosabb eredménye az lehet, hogy a következő 3-4 évben egy új naprendszerkutató, illetve űrszonda-építő generációt segíthet kinevelni.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2024