Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Szél és jégeső
(Rovat: Időjárás és előrejelzése, Mezőgazdaság , Amerikai távérzékelő műholdak - 2023.09.22 07:15.)

A súlyos pusztítást okozó viharok nyaranta gyakori vendégek az Egyesült Államok középnyugati területének nagy síkságán.

Az erős szél és a gyakran ezzel együtt járó jégverés letarolja a termést, a pusztítás széles sávja a világűrből is könnyen észrevehető. A NOAA nyilvántartása szerint az időjárási és éghajlati természeti csapások évente átlagosan 9 milliárd dollár kárt okoznak az Egyesült Államokban, felülmúlva az árvizek, az aszályok, az erdőtüzek és a téli viharok okozta károkat. 2023-ban eddig 15 olyan természeti csapást tartanak nyilván, amelyeknél a kárérték meghaladta az 1 milliárd dollárt, ezek közül 13-at a súlyos vihar és esetenként az azokat kísérő jégverés okozott.

Első két képünk a 2023 nyarán Colorado és Kansas államokat sújtó vihar és jégverés okozta károkat mutatja be. Mindkét felvételt a NASA Terra műholdja készítette a MODIS közepes felbontású képalkotó spektrométerrel, az elsőt 2023. június 18-án, néhány nappal a vihar előtt, a másodikat pedig egy hónappal később. A vihar előtti képen jól felismerhetők a még ép kör és négyzet alakú művelt parcellák. A legsúlyosabb pusztítás helyszínéről a Kansas állambeli Garden City-től északra a Landsat–9 műhold OLI–2 kamerája július 23-án részletesebb felvételt készített.


A NASA Terra műholdja MODIS közepes felbontású képalkotó spektrométerének 2023. június 18-i, néhány nappal az első vihar előtt készített felvétele Colorado és Kansas területéről. (Kép: NASA Earth Observatory, Michala Garrison; MODIS adatok: NASA EOSDIS LANCE and GIBS/Worldview)


Ugyancsak a NASA Terra műholdja MODIS közepes felbontású képalkotó spektrométere felvétele, amely 2023. július 24-én, egy hónappal az első vihar után a legsúlyosabb pusztítás helyszínéről készült. (Kép: NASA Earth Observatory, Michala Garrison; MODIS adatok: NASA EOSDIS LANCE and GIBS/Worldview)

Az elpusztított vegetáció nyomai barnás árnyalatú sávokként látszanak. A viharok több hullámban támadták a térséget, legsúlyosabban június 28-án, 30-án, július 4-én, 14-én és 20-án. A viharokat előrejelző központ adatai szerint több alkalommal golflabda nagyságú, vagy még nagyobb jég is hullott.


A NASA Landsat–9 műholdja OLI–2 kamerájának 2023. július 23-i felvétele arról a területről, ahol a nyári viharok a legsúlyosabb pusztítást okozták. (Kép: NASA Earth Observatory, Michala Garrison; Landsat adatok: U.S. Geological Survey)

A NASA műholdjain működő MODIS szenzorok adatai alapján a NASA Marshall Űrközpont munkatársai 2000-től kezdődően adatbázisba gyűjtik a jégverések adatait. Megállapításuk szerint a jégverés okozta kár a MODIS felvételeken a legkönnyebben júliusban azonosítható, mert ilyenkor a legélesebb a kontraszt a dús vegetáció és a vihar sújtotta területek színe között. A haszonnövények fejlődésének korai szakaszában, illetve a betakarítás után nehezebb azonosítani a viharok nyomait.

A Marshall Űrközpont és a huntsville-i Alabamai Egyetem munkatársai a 2000–2020 közötti időszakban több mint 1600 esetben azonosították az űrfelvételeken a vihar és a jégeső okozta pusztítás nyomait, részletes elemzésüket a Weather and Forecasting folyóiratban idén júniusban publikálták. Bár a tornádók okozta károkra már létezik hasonló adatbázis, a viharok és jégeső esetében ez a maga nemében az első ilyen összeállítás. A vizsgált anyag méretének köszönhetően a kutatók elkezdték bizonyos szabályszerűségek, érdekes minták és tendenciák azonosítását. Megállapították, hogy a viharok pusztításának nyomai általában egyenesek, de előfordulnak ívelt, kör alakú vagy szabálytalan alakok is. Erdővel borított területeken kevésbé vehető észre a kár, szántóföldeken viszont könnyebben azonosítható. A károsodott területek a nagy síkság nyugati peremén, a Sziklás-hegység lábánál gyakoribbak. A károk száma évről évre jelentős ingadozást mutatott, de az utóbbi években gyakoribbá váltak, ami a népesség növekedésének és a jobb tájékoztatásnak tudható be.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2024