Űrvilág
Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Meteorológiai műhold Kínából
(Rovat: Időjárás és előrejelzése, Kínai műholdak - 2023.04.17 06:15.)

Az alacsony poláris pályán működő rendszer legújabb képviselője vasárnap Csiucsüanból indult.

A Fengjün-3G (más jelzéssel Fengjün-3-07, pinjin átírással Fengyun) startja április 16-án magyar idő szerint 3:36-kor volt az északnyugat-kínai Csiucsüan (Jiuquan) központból. A hírügynökségi jelentések szerint az új meteorológiai műhold rendben elérte a kijelölt pályát.


A hordozórakéta egy Hosszú Menetelés-4B volt. (Kép: Wang Jiangbo / Xinhua)

A műhold elsősorban az időjárás-előrejelzések pontosításához szolgáltat adatokat, de használják katasztrófák megelőzésére és a klímaváltozás kutatására is. A poláris napszinkron pályákon dolgozó Fengjün meteorológiai holdak első generációjának első képviselője még 1988-ban indult. Ez a mostani az újabb generáció hetes számú (de hatodiknak felbocsátott) darabja. A korábbiak közül az első (2008. május) és a második (2010. november) még kísérleti példánynak számított. A Fengjün-3C, -3D és -3E műholdak rendre 2013 szeptemberében, 2017 novemberében és 2021 júliusában álltak pályára. A sorból eddig kimaradt Fengjün-3F várhatóan szintén az idei évben startolhat. A korábbi Fengjün-1 sorozat, valamint a most frissített Fengjün-3 széria tagjai alacsony (a felszín felett több mint 800 km-rel húzódó) poláris (kb. 98–99° inklináció) pályás meteorológiai űreszközök, míg a geostacionárius kínai időjárási műholdak a Fengjün-2 és Fengjün-4 sorozatnevek alatt futottak, illetve futnak.

A Fengjün-3 típus tagjai három tengelyre stabilizált, 2,25 t starttömegű műholdak, névleges működési élettartamuk 3 év. (De a Fengjün-3C, -3D és -3E is működik még.) Egy napelemszárnnyal és 12 különböző fedélzeti műszerrel vannak felszerelve. Gyártójuk a SAST (Shanghai Academy of Spaceflight Technology), üzemeltetőjük a kínai meteorológiai szolgálat (China Meteorological Administration, CMA) keretein belül működő nemzeti műholdas meteorológiai központ (National Satellite Meteorological Centre, NSMC). Visznek magukkal a látható és infravörös tartományban érzékeny sugárzásmérőt, a levegő hőmérsékletét és páratartalmát mérő mikrohullámú mérőeszközöket, de az űridőjárást figyelő műszereket is. A műholdrendszer lehetővé teszi a hőmérséklet, a páratartalom, a felhőképződés, a felszín sugárzására vonatkozó adatok folyamatos, globális mérését. Ezeket az adatokat a rövid- és középtávú meteorológiai előrejelzési modellekbe építik be. A pályájuk alatt húzódó 3000 km széles sávról tudnak információt gyűjteni.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2024