Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Tornádó Michiganben
(Rovat: Időjárás és előrejelzése, A hét képe - 2022.06.25 08:15.)

Michigan állam északi részén ritkán fordulnak elő erős tornádók. Június elején azonban mégis volt egy, pusztításának eredménye műholdképen is látszik.

A tornádók kialakulását Michigan északi részén a Nagy-Tavak időjárásra gyakorolt hatásai – az alacsonyabb levegőhőmérséklet és a víz fölött fújó széláramlatok – általában megakadályozzák. Az amerikai Közép-Nyugaton május vége felé tapasztalt rekord meleg nyomán azonban zivatarok láncolata alakult ki Wisconsin állam fölött, amely számottevő gyengülés nélkül jutott át a Michigan-tó fölött is. Az egyikük ún. szupercellává erősödött, egy olyan viharrá, amelyre a gyors forgó, felfelé tartó áramlás jellemző. A június 2-án kialakult tornádóban, amelynek útvonala áthaladt Gaylord városán, a szél sebessége elérte a 225 km/h-t. Észak-északkeleti irányban elhaladva komoly jégesőt is hozott.

Az alábbi, valódi színeket mutató Landsat-8 képet az amerikai földmegfigyelő műhold OLI (Operational Land Imager) berendezésével készítették, közvetlenül a tornádó elhaladása után. A tornádó útját kis sárga nyilakkal is megjelölték.


A tornádó sújtotta Gaylord és környéke június 2-án, egy Landsat-8 műholdképen. (Kép: NASA Earth Observatory / Joshua Stevens / U.S. Geological Survey / OpenStreetMap)

A pusztítás útvonala több mint 26 km-en keresztül látható. A sáv áthaladt erdőkön, mezőgazdasági területeken, sőt Gaylord városának kereskedelmi negyedén és lakóövezeteken is. A hírek szerint az extrém időjárási eseménynek 2 halottja és 44 sérültje van, akiket egy mobil lakóparkban ért a háztetőket leszakító és járműveket is felkapó tornádó. Az első becslések szerint az okozott kár értéke több milliárd dollárra rúg.


A tornádó hatását kiemelendő, térképet készítettek a június 2-án és előzőleg, május 30-án ugyanarról a területről felvett két Landsat-8 műholdkép alapján. A tornádó pusztításának útvonala piros színnel látható. Egyéb különbségek például a mezőgazdasági művelés alatt álló területeken figyelhetők meg, ahol ez idő alatt jelentősebb változás történt a felszínborításban. (Kép: NASA Earth Observatory / Joshua Stevens / U.S. Geological Survey / OpenStreetMap)

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2021