Űrvilág
Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Banglades negyede víz alatt
(Rovat: Időjárás és előrejelzése, A hét képe - 2020.08.02 07:15.)

A monszunnal érkező, június eleje óta tartó esőzések idén a megszokottnál is nagyobb árvizeket okoztak a dél-ázsiai országban.

A Dél- és Kelet-Ázsia térségben több országot, emberek millióit hozta nehéz helyzetbe a heves esőzés és a nyomában érkező áradások. A leginkább érintettek közé tartozik Banglades, ahol a jelentések szerint legalább az ország teljes területének – közel 148 ezer km2-nek – a negyedrésze víz alá került. A július 28-ai adatok szerint a 165 milliós ország lakosai közül több mint 4 millió embert érint közvetlenül a természeti csapás, legalább 100 fő vesztette életét.

Ekkora árvíz jól látható a műholdképeken is. Az alábbiakat a NASA Aqua műholdjának MODIS (Moderate Resolution Imaging Spectroradiometer) műszerével készítették. Az elsőt június elején, még az árvizek előtt, a másodikat július végén.


Banglades területének északkeleti része júius 2-án. (Kép: NASA EO / Lauren Dauphin / NASA EOSDIS/LANCE, GIBS/Worldview)


Ugyanaz a vidék július 25-én, az Aqua műhold MODIS műszerével. (Kép: NASA EO / Lauren Dauphin / NASA EOSDIS/LANCE, GIBS/Worldview)

A képek természetesen nem a táj valódi színeit mutatják. A MODIS infravörös és látható színképi sávjaiban (7-2-1) készült felvételeket kombinálták, ami jobban kiemeli a víz és a szárazon maradt területek közti kontrasztot. A vízfelületek színe így a kék árnyalataitól egészen a feketéig terjed, míg a növényzet élénk zöld színű. A felhők fehér és türkiz foltok – van belőlük bőven.

Bangladesben az éves csapadékmennyiség kb. 80%-a a monszunidőszakban, június és október között hullik. Így az árvizek nem szokatlanok – négy éve európai Sentinel-1A radaros műholdképet mutattunk be egy kisebb, árvíz sújtotta területről –, de az ideinek a mértéke évtizedes rekordot döntött, és 1988 óta nem húzódott el időben ilyen hosszan. Ráadásul az elmúlt évek árvizeiben megsérült gátak és árvízvédelmi berendezések helyreállítása sem fejeződött be az idei monszunidőszak kezdetéig. Májusban egy trópusi ciklon érte el az országot, és persze a koronavírus-járvány sem segíti a védekezést.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2024