Űrvilág
Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

A Jason-2 vége
(Rovat: Időjárás és előrejelzése, Környezetünk védelme - 2019.10.09 07:15.)

A tengerszint változását figyelő műhold 11 éves működés után nem bírta tovább, de 2016-ban indított utódja folytatja a méréssorozatot.

A közös amerikai–európai Jason-2 műhold 2008 júniusában állt pályára, eredetileg 3–5 évnyi működésre tervezték. Végül több mint 11 éven át húzta, mostanra azonban a fedélzeti energiaellátó rendszere felmondta a szolgálatot. Az óceánok vízszintjének mérése ennek ellenére folytatódik: a TOPEX/Poseidon által megkezdett, a Jason-1 és a Jason-2 által folytatott sorozatot a 2016-ban indított és jelenleg is működő Jason-3 viszi tovább, miközben már épül utódja, a 2020 vége felé felbocsátani tervezett Sentinel-6A is.


Jason-2. (Fantáziakép: NASA / JPL-Caltech)

Csak a Jason-2 szolgálati ideje alatt majdnem 5 cm-rel emelkedett a globális tengerszint, amit a kutatók a földi klíma változásával, az átlaghőmérséklet emelkedésével hoznak összefüggésbe. Az alábbi grafikonról a hosszú távú, 1993 óta érvényes trend olvasható le. Az egymást váltó, hasonló mérési elvet alkalmazó műholdak nagy értéke, hogy több évtizedes időtávra egységes adatsorral szolgálnak.


Az 1990-es évek elejétől kezdődött műholdas méréssorozat szerint azóta lényegében folyamatosan növekszik a tengerek szintje. A grafikonon ábrázolt értékekből levonták az éves és féléves periodikus jeleket. A pontokra illesztett egyenes meredeksége több mint 3 mm/éves sebességet mutat. (Fantáziakép: NASA / JPL-Caltech)

A Jason-2 (másik nevén Ocean Surface Topography Mission, OSTM) és társai altiméteres adatai nem csak a tengerszint emelkedésének megállapítására, de az óceáni áramlások tanulmányozására is alkalmasak. A klímaváltozás kutatása mellett felhasználhatók az időjárási előrejelzések pontosításához is.

A földi irányítók már 2017-ben észlelték a Jason-2 öregedésének jeleit, ezért az eredetileg kb. 1350 km-es pályamagasságát csökkentették, hogy tönkremenetele esetén se legyen útjában az utána következő, hasonló célú műholdaknak. Ugyanekkor kiürítették a fedélzeten maradt hajtóanyagot is, de az űreszköz még tovább folytatta méréseit. Bár a megváltozott pálya miatt az adott terület fölé való visszatérési ideje megnövekedett, a nagyobb közelség miatt a felbontása némileg javult. Így adatai alapján a nehézségi erőtérre és a tengerfenékre vonatkozó tanulmányokat is végeztek a kutatók. A műhold végül október 1-jén gyűjtött utoljára adatokat, kikapcsolását október 10-ére tervezik.

A Jason-2 ára 2008-as értéken 432 millió dollár volt, ennek 60%-a Európából (főleg Franciaországból) érkezett, ahol a műholdat és a radaros magasságmérő berendezést építették. Amerikai részről az indításhoz használt Delta-2 hordozórakétával, egyéb fedélzeti műszerekkel, illetve a földi irányítás végzésével járultak hozzá a küldetés sikeréhez.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2024