Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Hurrikánra készülve Floridában
(Rovat: Időjárás és előrejelzése, Katasztrófák ellen , Orion, Ares, SLS - 2019.08.30 14:15.)

Közeledik a Dorian, a Kennedy Űrközpontban óvintézkedéseket tesznek.


A karibi térségben járó és Florida felé közeledő Dorian hurrikán az amerikai GOES-16 geostacionárius meteorológiai műhold képén, augusztus 29-én. (Kép: NASA EO / Joshua Stevens / NOAA / NESDIS)

A NASA és az űrügynökséggel szerződésben álló cégek floridai alkalmazottai javában készülnek a Dorian nevű hurrikán érkezésére, ami viharos erejű széllel és heves esőzéssel járhat. Az előjelezések szerint a trópusi vihar hétfőn (szeptember 2-án) éri el a szárazföldet Florida keleti partvidékén, vagyis a Kennedy Űrközpont közelében, várhatóan attól valamivel délebbre. A feladat a rakétafokozatok, az űreszközök összeszerelésére használt létesítmények biztonságba helyezése. Még az Artemis holdprogramhoz készülő nagyrakéta mintegy 3000 tonnás mobil indítóállását is visszaszállítják fedett helyre. A művelet nyolc órát vesz igénybe.


A NASA készülő SLS (Space Launch System) rakétájának mozgatható indítóplatformja a Kennedy Űrközpont 39B starthelyénél. A kép még június 28-án készült, nem sokkal azután, hogy a háttérben látható szerelőcsarnokból (Vehicle Assembly Building, VAB) tesztek céljára odaszállították. (Kép: NASA / Frank Michaux)

A VAB elvileg akár 200 km/h sebességű széllökéseket is kibír. Az eddigi legnagyobb szél egy korábbi hurrikán idején 185 km/h-s volt itt, az Atlanti-óceán partján fekvő űrközpontban. 2012-ben, az akkori Sandy hurrikán érkezésekor a 39A és 39B startállásokat védő parti homokdűnék súlyosan megrongálódtak. Azóta, az Irma és a Matthew hurrikánok elvonulását követően a partot helyreállították, több homokot szállítottak oda. Sajnos a növényzet még nem erősödött meg teljesen, így most a dűnék stabilitása miatt is aggódnak.

Az Amerikai Légierőhöz tartozó szomszédos Cape Canaveral bázison ugyancsak készülnek a Dorian hurrikán érkezésére. A Delta-4 és Atlas-5 rakétákat üzemeltető United Launch Alliance (ULA) szóvivője szerint mindent igyekeznek biztonságba helyezni, például a Boeing CST-100 Starlainer űrhajójának első próbarepüléséhez előkészített, már a helyszínen levő Atlas-5 rakétafokozatokat. Ugyanígy Cape Canaveral területén vannak már egy a jövő év elején indítandó Delta-4 Heavy rakéta részegységei. Az ULA épületeit úgy tervezték, hogy komolyabb károsodás nélkül állják a hurrikánok szelét.

Az eszközök biztonságán túl arra is kell figyelni, hogy a közelben lakó munkatársak a lehető legnagyobb biztonságban tudják magukat, családtagjaikat és javaikat, amikor a hurrikán eléri a szárazföldet.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2021