Űrvilág
Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Irma lecsapott Floridára
(Rovat: Időjárás és előrejelzése, Katasztrófák ellen - 2017.09.11 12:30.)

A Karib-tenger szigetei után vasárnap Floridát is elérte az Irma nevű hurrikán.

A hurrikán „szeme” a félsziget délnyugati partvidékén érte el a kontinenst szeptember 10-én, de Florida déli felének mind a nyugati, mind a keleti oldalán viharos széllel és özönvízszerű esőzéssel járt. Hatását északi irányban a dél-karolinai Charleston környékéig érezni lehetett.


Az amerikai GOES-13 geostacionárius meteorológiai műhold infravörös felvétele a hurrikánról szeptember 10-én, helyi időben 8:15-kor készült, nagyjából abban az időben, amikor az elérte Floridát. A háttérkép korábbi MODIS felvételekből állt össze, rárajzolták a szárazföldek körvonalait is. (Kép: NASA EO / Joshua Stevens / NASA-NOAA GOES project)

Amikor partot ért, a hurrikán 4-es erősségű volt. Az Irma trópusi vihar az erőssége alapján már augusztus 31-én elérte a hurrikán minősítést, és azóta szinte végig legalább 3-as besorolást kapott.


Az Terra földmegfigyelő műhold MODIS (Moderate Resolution Imaging Spectroradiometer) műszerével szeptember 10-én, helyi idő szerint 10:50-kor készített, valós színeket mutató felvétel a Florida fölött örvénylő Irma hurrikánról. (Kép: NASA EO / Joshua Stevens / LANCE/EOSDIS Rapid Response)

Bár a hurrikánokkal kapcsolatban leginkább a szeleket és az esőzést szokták említeni, a tenger szintjének helyenként akár 3 méteres megemelkedése, a vihardagály, különösen a sekély part menti területeken ugyancsak életveszélyes.

Ami a Florida keleti partvidékén fekvő Kennedy Űrközpontot és a Cape Canaveral bázist illeti, a legnagyobb közelségben is kb. 200 km-re közelítette meg hétfőn az indítóhelyet a hurrikán középpontja. A szél, az eső és a vihardagály hatásairól később érkezhet információ. Legutóbb tavaly októberben a Matthew nevű hurrikán nyomán keletkeztek számottevő károk a létesítményekben.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2024