Űrvilág
Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Hurrikánszezon
(Rovat: Időjárás és előrejelzése, Katasztrófák ellen - 2016.10.08 08:15.)

Idén is súlyos károkat okoztak a trópusi viharok. Nyáron egy látványos párt, legújabban pedig a Karib-tenger környékén dühöngő társukat kapták lencsevégre a műholdak.

2015. augusztus végén a NASA műholdjai egyszerre három hurrikán mozgását követték a Csendes-óceán térségében, amint arról annak idején beszámoltunk. Szinte pontosan egy évvel később két hasonló trópusi vihar alakult ki nagyjából ugyanott, és mozgott szinte ugyanazon a pályán, mint tavalyi társaik.


A NASA műholdjai követték, amint a hurrikánpár végigvonul a Csendes-óceán fölött. A két hurrikán augusztus 27–30. közötti fejlődését és mozgását bemutató animáció itt megtekinthető. (Kép: NASA / NOAA GOES Project)

A Madeline és a Lester hurrikánok a Csendes-óceán keleti medencéje fölött fejlődtek ki, majd rövid időn belül 4. kategóriájú trópusi viharrá erősödtek, ami 200 km/órát meghaladó szélsebességet jelent. A Madeline szeptember 1-jén Hawaii legnagyobb szigetétől délre haladt el, de addigra már jelentősen gyengült. A Lester folytatta az útját nyugat felé, amint az képeinken és az animáción látható.


Madeline (középen) és Lester (jobbra) a kép bal oldalán látható Hawaii-szigetek felé közelednek. (Kép: NASA Goddard Space Flight Center, NASA / Worldview)


Ilyennek látta a NASA Terra műholdja 2016. augusztus 30-án a Madeline hurrikánt, … (Kép: NASA Goddard Space Flight Center, NASA / Worldview)


… ilyennek pedig ugyanaznap a Lestert. (Kép: NASA Goddard Space Flight Center, NASA / Worldview)

Ehhez kapcsolódik a legfrissebb animáció az e sorok írásakor Florida partjait elérő, szintén 4-es kategóriájú Matthew hurrikánról. Az animáció a NASA GPM (Global Precipitation Mission) csapadékmérő műholdja mérései alapján készült. A két színskála az eső, illetve a hó intenzitását mutatja, ami fontos információt ad a vihar szerkezetéről és várható viselkedéséről. A GPM mikrohullámú képalkotó műszere a felhőzet tetején keresztül is meg tudja állapítani a csapadék mennyiségét, a kétfrekvenciás csapadékradar pedig három dimenzióban részletesen feltérképezi a csapadék eloszlását.


Egy kép a csapadék mennyiségét is mutató animációból, a Haitin október első napjaiban súlyos pusztítást végző és Florida felé tartó Matthew hurrikánról. (Forrás: NASA Scientific Visualization Studio, műholdas adatok: NASA/JAXA GPM)

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2024