Űrvilág
Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Több a meleg, mint a hideg
(Rovat: Időjárás és előrejelzése - 2016.05.06 07:15.)

Tavaly szokatlanul erős volt a Csendes-óceánon az El Niño jelenség. Az óceánok vízhőmérsékletét bemutató animáción azonban nem csak ez látszik.

A tengerek, óceánok vízfelszíni hőmérsékletét a különböző műholdakra szerelt radiométerekkel (sugárzásmérőkkel) mérik, a méréseket kiegészítik a helyszíni, a tengeren úszó bóják által mért adatokkal. A vízfelszín egyes pontjaira sok éves átlagot képeznek. Az ettől való eltérés a tengerfelszín hőmérsékleti anomáliája (SSTA, sea-surface temperature anomaly). Ezekből a NOAA környezeti hatások szemléltetését végző laboratóriumában (Environmental Visualization Lab) állították elő a térképes megjelenítést.

Az animáció 2015. február és 2016. február között mutatja be a vízhőmérséklet eltérését az átlagostól. A jobb alsó sarokban lévő skáláról leolvasható, hogy az eltérés mindkét irányban több fok is lehet. Szembeötlő egész évben a piros szín túlsúlya, vagyis az óceánok, tengerek vízfelszíne térben és időben túlnyomórészt melegebb az átlagosnál. Ugyanakkor néhány helyen, például a Tűzföld és az Antarktisz között az év nagyobb részében több fokkal elmaradt a vízhőmérséklet az átlagtól.
Az animáció három pillanata: 2015. február 6., 2015. szeptember 21. és 2016. február 7. A szeptemberi képen feltűnő a Csendes-óceán egyenlítői sávjában az El Niño jelenség miatti magas hőmérséklet, illetve a Fekete-tenger szokatlanul magas, az átlagost több fokkal meghaladó vízhőmérséklete. (Forrás: NASA Goddard Space Flight Center)

Az animáció legfeltűnőbb jelensége a 2015–2016. évi, szokatlanul erőteljes El Niño jelenség (ENSO, El Niño Southern Oscillation), vagyis a Csendes-óceán egyenlítői vidékén, a keleti medencében a dél-amerikai partokig húzódó, az átlagosnál több fokkal melegebb víz. (A jelenség azért kapta az El Niño, azaz Kisded nevet, mert általában karácsonykor éri el maximumát. Ebből a szempontból a 2015. év legkevésbé sem tipikus, mert a jelenség szinte egész évben markánsan jelentkezett, bár kétségtelen, hogy az év vége után észrevehető a gyengülése.) A NOAA Éghajlati Előrejelző Központja március 10-én kiadott előrejelzése szerint a tavalyi ENSO megszűnése, vagyis az átlagos vízhőmérséklet visszaállása (az animáción az érintett terület „kifehéredése”) 2016 tavaszára vagy nyár elejére várható. Ezzel összefüggésben közel 50%-ra teszik annak a valószínűségét, hogy őszre kialakul a jelenség ellentettje, a normálisnál hidegebb tengerfelszínt jelentő La Niña, mely ugyancsak a Csendes-óceán trópusi területeinek középső és keleti részén fordul elő.


A 2015. évi El Niño jelenség az egyik legerősebb volt az elmúlt évszázad eleje óta. (Kép: Wikipédia)

Az animáció előállításához a NOAA Országos Környezeti Információs Központok (National Centers for Environmental Information, NCEI, korábbi nevén Országos Éghajlati Adatközpont, National Climatic Data Center, NCDC) adatait használták. Az NCEI-ben a NOAA műholdjain működő AVHRR sugárzásmérő és a NASA Aqua műholdja AMSR-E műszerének méréseiből és a tengeri bóják adataiból optimalizált interpolációval állították elő a vízhőmérsékleti adatokat.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2024