Űrvilág
Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Végleg lemondtak az elromlott műholdról
(Rovat: Időjárás és előrejelzése, A nemzetbiztonságért - 2016.05.01 08:15.)

Februárban elromlott a legújabb amerikai katonai meteorológiai műhold. Március végéig próbálták feléleszteni, de sikertelenül.

A DMSP–F19 volt az Amerikai Légierő legújabb meteorológiai műholdja (Defense Meteorological Satellite Program Flight 19). Alig két évvel az indítása után, február 11-én megszakadt a kapcsolat a műholddal, jóllehet küldetését 5 évre tervezték, sőt a sorozatba tartozó társai túl is teljesítették tervezett élettartamukat. Attól kezdve a műhold nem válaszolt az irányítóközpontból kapott parancsokra, bár telemetriai adatok továbbra is érkeztek. A mérnökök a fedélzeti energiaellátó rendszer hibájára gyanakodtak. Sejtésük később beigazolódott, ezért március végén elveszettnek nyilvánították a műholdat. A műhold irányító alrendszere egyébként redundáns volt, de az energiaellátási hiba természete olyan volt, hogy sem az A, sem a B rendszer nem működött.


Fantáziarajz egy a Föld körül keringő DMSP műholdról. (Kép: U.S. Air Force)

A DMSP–F19 a Légierő és a NOAA által közösen üzemeltetett, poláris pályán keringő műholdak sorozatának legújabb tagja volt, 2014. április 3-án állították pályára. Pótlására még februárban a 2006-ban indított DMSP–F17-et irányították át. A műhold kiesése nem érinti az immár csaknem fél évszázada folyamatosan üzemelő rendszer működését, a megmaradt öt régebbi holddal biztosítani tudják a folyamatos adatszolgáltatást. (Mint megírtuk, a sorozat 13-as műholdja tavaly márciusban robbant fel.)


A DMSP–F19 start előtti előkészítése a kaliforniai Vandenberg Légitámaszpont szerelőcsarnokában. (Kép: Lockheed Martin)

A most meghibásodott 19-es műholdat a Lockheed Martin még az 1990-es években építette, de felbocsátásával vártak, mert a rendszer többi műholdja a vártnál hosszabb ideig működött, így a folyamatos szolgálat biztosított volt. A folytatás bizonytalan. A Kongresszus tavaly a következő hold, a DMSP–F20 építésének leállítására utasította a Légierőt, azzal, hogy kezdjék meg az átállást az 1970-es évek óta működő DMSP sorozatot felváltó, következő generációs meteorológiai műholdakra. Mindamellett, a Légierő tartalékként tárolni kívánja a DMSP–F20-at, arra az esetre, ha az új generációs holdak indulása előtt mégis szükség lenne a pótlásra.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2024