Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Közeleg a Meteosat-7 vége
(Rovat: Időjárás és előrejelzése, Meteosat - 2015.04.10 07:15.)

A végleg kiöregedő európai geostacionárius időjárási hold 2017 tavaszán, közel húsz évnyi szolgálat után „temetői pályára” kerül.

A Meteosat-7 még 1997 szeptemberében állt pályára. Akkoriban öt éves élettartamra tervezték, amit – ha minden jól megy – 2017. áprilisi félreállításáig közel négyszeresen fog túlteljesíteni. Az európai műholdas meteorológiai szervezet, a németországi (darmstadti) székhelyű EUMETSAT üzemeltetésében levő űreszköz szolgálatát annak idején a 0°-os hosszúsági kör és az Egyenlítő metszéspontja fölötti pozícióban kezdte a 36 ezer km magasan húzódó geostacionárius pályán. Később, az új Meteosat műholdak indításával a tartalék szerepét töltötte be. Ekkor irányították át jelenlegi helyére, az Indiai-óceán fölé (57.5° keleti hosszúság). A Földnek ez a régiója hagyományosan kevésbé lefedett geostacionárius meteorológiai holdakkal, ezért a globális időjárási modellek pontosítása érdekében hasznos itt állomásoztatni műholdat. Az EUMETSAT korábban, 1998-tól kezdődően ugyanígy tett a már leváltott, de még üzemképes Meteosat-5 és -6 műholdjaival is.


A Meteosat-7 egyik képe az Indiai-óceán térségéről. (Kép: EUMETSAT)

A Meteosat-7 még 2006 júliusában érkezett az Indiai-óceán fölé. Most is működőképes, de a rendszeres pályakorrekciókhoz szükséges hajtóanyaga már fogytán van. A becslések szerint 2016 végéig tart ki az üzemanyag. Pontosabban nem az egész, hiszen az űrszemét csökkentésére, a geostacionárius pályamagasság „tisztán tartására” elfogadott nemzetközi irányelvek szerint a kiöregedő műholdakat el kell onnan távolítani. Ezt úgy érik el, hogy megnövelik a felszín feletti magasságukat, a Földtől távolabbra irányítják az űreszközöket.

A EUMETSAT következő meteorológiai holdja, a második generációs MSG-4 (Meteosat Second Generation-4) idén július elején indulhat Kourouból egy Ariane-5 hordozórakétával. Ez az űreszköz öt éve várakozott a raktárban, mire szükség lett rá a Föld körüli pályán.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2023