Űrvilág
Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

A kaliforniai szárazság az űrből
(Rovat: Időjárás és előrejelzése, A hét képe - 2014.08.16 08:15.)

Július végén az USA nyugati parti államának több mint 80%-át extrém szárazság sújtotta.

A szárazság Kaliforniában ráadásul már évek óta visszatérő jelenség, aminek a hatása jól megfigyelhető az ugyanarról a területről pár év időkülönbséggel készült űrfelvételek összehasonlításával is. Alább egy ilyen képpárt mutatunk be. Az adatokat a NASA Terra földmegfigyelő műholdjának ASTER (Advanced Spaceborne Thermal Emission and Reflection Radiometer) műszerével gyűjtötték, több látható és infravörös hullámhosszon, majd a képeket hamis színezéssel állították elő.


A két víztározó és környéke 2011. április 5-én. (Kép: NASA EO / Jesse Allen / NASA/GSFC/METI/ERSDAC/JAROS and U.S./Japan ASTER Science Team)


Ugyanez a terület bő három évvel később, 2014. május 15-én. (Kép: NASA EO / Jesse Allen / NASA/GSFC/METI/ERSDAC/JAROS and U.S./Japan ASTER Science Team)

A képek Kalifornia középső részén, Fresno városától északra két víztározót és a környezetüket mutatják. A színkombináció vörössel emeli ki a vegetációt. Első pillantásra is jól látható, hogy mennyire megfogyatkozott a növényzet az eltelt három év alatt – még azt is figyelembe véve, hogy a két kép közül a második az évnek nem pontosan ugyanabban az időszakában, hanem közel hat héttel később készült. Ugyancsak szembeötlő a tavak vízfelületének jelentős összehúzódása. A vizek sötétkékek, az építmények és utak fehérek és szürkék, a kopár felszíndarabok sárgásbarnák.

A kisebb tavacskák jórészt teljesen eltűntek a két kép készítése közti idő alatt. A bal alsó sarokban látható művelt földek esetén nem olyan szembetűnő a különbség, mint a természetes növényzet esetében. A két nagyobb víztározót folyók felduzzasztásával az 1970-es években létesítették, az árvízi szabályozást és az öntözést segítendő, illetve pihenőhelyek kialakítása céljából. Több év kitartó szárazságot követően, idén július végén a H.V. Eastman-tározó kapacitásának 8%-áig, a Hensley-tó 6%-áig volt feltöltődve.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2024