Űrvilág
Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

MSG-3: új európai meteorológiai műhold indult
(Rovat: Időjárás és előrejelzése, Nyereség a kontinensnek , Lássuk és halljuk egymást - 2012.07.06 07:30.)

A geostacionárius pályán dolgozó Meteosat sorozat második generációjának harmadik tagja egy Ariane-5 rakétával startolt, egy távközlési műholddal osztva meg a helyet.

„Társbérlője” a francia guyanai Kourou űrközpontból indított európai Ariane-5 ECA nehézrakéta orrkúpja alatt az EchoStar-17 távközlési műhold volt, amely ugyancsak hasonló magasságba, az Egyenlítő fölött kb. 36 ezer km-re készül. Itt a műholdak keringési ideje éppen egy nap, megegyezik a Föld tengely körüli forgásának periódusával. Így az ide helyezett műholdak a földfelszínről megfigyelve állni látszanak. A start időpontja július 5-én, magyar idő szerint 23:36-kor volt. (Az indítást eredetileg június 19-ére tervezték, de az EchoStar-17 elhúzódó utolsó tesztjei miatt el kellett halasztani.)


A tekintélyt parancsoló méretű MSG-3 az indítás előtt, már Kourouban, a szerelőcsarnokban. Ez az MSG sorozat tervezett négy tagja közül a harmadik. (Az MSG-4 valószínűleg 2015-ben áll majd pályára.) (Kép: ESA / CNES / Arianespace / Optique Video du CSG - S. Martin)

Az MSG-3 (Meteosat Second Generation-3) műhold feladata az adatgyűjtés folyamatos fenntartása, az időjárás-előrejelzési munka segítése lesz az európai országok meteorológiai szolgálatainak számára. A Föld felé eső oldaláról 15 percenként készít felvételeket, több hullámsávban. A felhők mozgása és a hőmérséklet mérése mellett más feladatokat is ellát, például a nemzetközi KOSZPASZ-SARSAT műholdas kereső- és mentőrendszerbe való bekapcsolódással. A sikeres pályára állítás után átnevezik Meteosat-10-re, és üzemeltetését átveszi az EUMETSAT (European Organisation for the Exploitation of Meteorological Satellites) szervezet, amelynek 26 tagállama közül az egyik hazánk. Az EUMETSAT székhelye a németországi Darmstadt, ahol az Európai Űrügynökség (ESA) irányító központja is található. A szervezet műholdflottájának tagjai közül jelenleg a Meteosat-9 és az öregedő (tíz éve indított) Meteosat-8 állomásozik és üzemel geostacionárius pályán, Európa és Afrika „fölött”. (A Meteosat-7 az Indiai-óceán fölötti pozícióban kering.) Az MSG-3 mostani pályára állítását úgy időzítették, hogy rendben megtörténhessen a tervezett aktív élettartamát már túlélt Meteosat-8 felváltása.

Az MSG műholdakat az EUMETSAT követelményeinek megfelelően, a szervezettel együttműködve az ESA készítteti és bocsátja fel. A gyártó konzorciumot a Thales Alenia Space vezeti. Az EUMETSAT nem csak geostacionárius, de alacsony poláris pályán keringő műholdat is üzemeltet: a 2006 óta repülő MetOp-A után nemsokára, várhatóan idén szeptemberben a sorozat második tagja, a MetOp-B is indulhat. A szervezet részt vesz a 2008-ban indított Jason-2 programjában is, amely az óceánfelszín magasságát méri nagy pontossággal. Az EUMETSAT műholdjaitól származó adatok elengedhetetlenek az európai időjárás-előrejelzéshez és a klíma változásának kutatásához.

A mostani volt az Ariane-5 rakéta idei harmadik indítása. A másik hasznos teher, az EchoStar-17 távközlési műhold megrendelője az amerikai Hughes Network Systems cég. A Space Systems/Loral által épített űreszköz észak-amerikai felhasználók számára nyújt majd szélessávú adatátviteli szolgáltatásokat.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2024