Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Késik a MetOp-B
(Rovat: Időjárás és előrejelzése, Nyereség a kontinensnek - 2012.04.30 08:15.)

Az új európai meteorológiai műhold felbocsátását egy orosz-kazah vita miatt kell július végére halasztani. Hol eshetnek le a Szojuz rakéta kiégett fokozatai?

Az Európai Űrügynökség (ESA) pénteken jelentette be, hogy az alacsony poláris pályára szánt MetOp meteorológiai műholdsorozat második, B jelzésű darabja az eredetileg remélt május 23-nál csak jóval később indulhat. Ezúttal nem egy szokványos műszaki problémáról van szó.


A MetOp-B márciusban érkezett a felbocsátás helyére, Bajkonurba. (Kép: ESA)

A MetOp-B indítására a Szojuz hordozórakéták 2-1a jelzésű változatát és egy Fregat végfokozatot használnak. Hogy a célul kitűzött, közel a pólusok fölött húzódó pályát elérjék, a rakétának a kazahsztáni Bajkonurból észak felé kell elindulnia. Az irány nem megszokott, a legtöbb poláris pályára szánt űreszközt az oroszok az ország északi részéről, Pleszeckből szokták indítani. A háromfokozatú Szojuz első fokozatának négy segédrakétája, miután elhasználta a hajtóanyagát, a számítások szerint kazah területen csapódik majd a földbe, de nem ott, ahol általában a keleti irányban emelkedő Szojuzok esetén. A MetOp-B startját szervező francia-orosz Starsem vállalat szerint még több hetes tárgyalások vannak hátra, hogy sikerüljön biztosítani a leesés várható helyszínét.


Az első fokozat segédrakétái leválnak a Szojuzról. (Fantáziakép: ESA / AOES Medialab)

Az ESA illetékesei július második felét tartják valószínűnek a MetOp-B indítására. Előtte – a tervek szerint július 19-én – egy másik új európai meteorológiai műhold, a geostacionárius pályára szánt MSG-3 fog indulni a francia guyanai Kourou űrközpontból, Ariane-5 rakétával.

A három műholdból álló MetOp sorozat első tagja 2006 októberében szintén Szojuzzal, és ugyancsak Bajkonurból észak felé indulva állt pályára. A program az ESA és az európai EUMETSAT műholdas meteorológiai szervezet közös vállalkozása. Az amerikai partnerrel (NOAA) megosztják a poláris napszinkron pályán működő meteorológiai holdakról származó mérési adatokat, így mind Európában, mind az Egyesült Államokban tovább javul az időjárás-előrejelzés pontossága.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2024