Űrvilág
Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Kínából idén a második
(Rovat: Időjárás és előrejelzése, Kínai műholdak , Űridőjárás - 2012.01.13 15:15.)

Gyors kezdés után itt a 2012-es év második sikeres kínai műholdstartja. Ma a Fengjün-2F meteorológiai műhold állt pályára Hszicsangból.

Az indításhoz Hosszú Menetelés-3A típusú rakétát használtak. Az időpont január 13-án magyar idő szerint 1:56 volt. A mostani start négy nappal követte az előzőt. Úgy jött ki tehát a lépés, hogy idén az első két űrindítást a kínaiak hajtották végre. Igen valószínű, hogy a tavalyi rekordév után sem fogy el a lendületük.


(Kép: Kínai Védelmi Minisztérium)

A közel 1,4 tonnás Fengjün-2F (Fengyun-2F) műhold elnyúlt átmeneti ellipszispályára került, ahonnan saját erőből éri majd el a geostacionárius körpályát, 36 ezer km magasságban. A 112° keleti hosszúság fölött állomásozva negyedóránként készíthet felvételeket a Földről, segítve a Kínára és környékére vonatkozó időjárás-előrejelzési munkát. Üzemeltetője a kínai meteorológiai szolgálat lesz. Egyelőre tartaléknak használják a már pályán levő és működő két másik, 2006-ban és 2008-ban indított hasonló célú űreszköz mellett. A 2F jelzésű hold a korábbiak műszakilag továbbfejlesztett változata, immár 4 éves névleges élettartammal. A felhőzetet vizsgáló, a látható és infravörös tartományban működő kamerák és érzékelők mellett az űridőjárást figyelő műszereket is elhelyeztek a fedélzetén.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2024