Űrvilág
Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Kellenek az időjárási műholdak!
(Rovat: Időjárás és előrejelzése, Üzlet és munkahely - 2011.06.26 08:15.)

Amerikai gazdasági, környezetvédelmi és tudományos szakemberek hangsúlyozták az alacsony poláris pályákon repülő meteorológiai holdak fontosságát, még ezekben a szűkösebb költségvetésű években is.

A jelenleg üzemelő holdak ugyan jól teljesítenek, még tervezett élettartamukon túl is, de ez nem tarthat örökké. Szükség volna az utánpótlásra, hogy ne álljon elő egy olyan helyzet, amikor megszakad az adatgyűjtés folytonossága.


Egy jellegzetes amerikai geostacionárius meteorológiai hold, a GOES-8 (1994-2004) fantáziaképe. (NOAA)

Amikor meteorológiai műholdakról beszélünk, a legtöbb embernek a távoli, geostacionárius pályán keringő holdak jutnak eszébe, amelyek folyamatosan figyelik bolygónk feléjük eső felét. Az ilyen műholdakról származnak a tévés időjárás-jelentésekben időnként látható mozgóképek is. Egy másik típusú, alacsony, a pólusok fölött húzódó pályákon keringő műholdak ugyanakkor nem csak többet látnak a Földből (igaz, nem egy időpontban), hanem képeik, méréseik térbeli felbontása is jobb. A légkör nedvességtartalmára, hőmérsékletére és más jellemzőire vonatkozó adatokat is gyűjtenek, amelyek nagyban segítik az extrém időjárási események 3-5 napos időtávú előrejelzését. Természetesen nem csak az előrejelzés fontos, de a klíma hosszabb távú változásainak regisztrálása, elemzése, modellezése is. Ennek alapján lehet megbecsülni, hogy egy adott területen hogyan alakul majd az éghajlat hosszabb időtávon. Hiszen a klíma folyamatosan változik, függetlenül attól, hogy ki mit hisz a globális felmelegedésről, illetve a változás kiváltó okairól.

Az amerikai meteorológiai szolgálat szakemberei a 2010-ben az USA északkeleti részén bekövetkezett nagy havazással kapcsolatban végeztek egy tanulságos vizsgálatot. Megnézték, hogy milyen lett volna az előrejelzés a poláris műholdakról származó mérési adatok nélkül. Arra jutottak, hogy a lehullott hó mennyiségét nem kevesebb mint 50%-kal alábecsülték volna.

Az előrejelzések gazdasági vonatkozásaival kapcsolatban például a biztosítókra érdemes gondolni, amelyek a pontos információk birtokában segíthetnek ügyfeleiknek a károk megelőzésében. De ennél sokkal prózaibb hatása is lehet az időjárás-előrejelzéseknek, például a kiskereskedelmi üzletláncok készletezési gyakorlatára. Amerikában a Walmart hálózat illetékesei felismerték, hogy a közeledő hurrikánok előtt ugrásszerűen megnövekszik a kereslet egyes élelmiszertermékek iránt, tehát olyankor célszerű belőlük többet raktározni.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2024