Űrvilág
Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Érdekli, hogy hol esik a Földön?
(Rovat: Időjárás és előrejelzése - 2007.11.16 09:33.)

A Japán Űrügynökség szolgáltatása közel valós időben (kb. 4 óra késéssel) az egész bolygóra kiterjedő esőtérképet állít elő, műholdas mérési adatok felhasználásával.

Az éppen hulló csapadék mennyiségére vonatkozó térképi információkat óránként összesített adatokból állítják elő. (A magas földrajzi szélességekre nem érhető el adat.) Rendelkezésre áll egy kereshető archívum, és az elmúlt 24 órára vonatkozó képekből animáció is megtekinthető. A kép megjelenítéséhez a Google Earth is segítségül hívható.


A november 16-án hajnali 3 és 4 óra (közép-európai idő) közt érvényes globális esőtérkép. A kihulló csapadék növekvő mennyiségét a kéktől a vörösig terjedő színskála érzékelteti. A felhőzeti képeket a világ geostacionárius meteorológiai mesterséges holdjai készítik, amelyeket a japán JMA és JWA meteorológiai ügynökségek, az európai EUMETSAT szervezet és az amerikai NOAA üzemeltet. (A kép alábbi, kinagyított részletei Európát és környékét, illetve az épp heves esőzések áztatta Indonéz-szigetvilág környezetét mutatják.)A számításokhoz különböző földmegfigyelő műholdak méréseit használják. A japán-amerikai együttműködésben készült, felbocsátának 10. évfordulóját épp most elérő TRMM (Tropical Rainfall Measuring Mission) három mikrohullámú ill. infravörös érzékelője kifejezetten a trópusi és szubtrópusi vidékek csapadékhullását figyeli. Adatokat szolgáltatnak még az amerikai DMSP (Defense Meteorological Satellite Program) katonai meteorológiai holdak és a NASA Aqua műholdján működő mikrohullámú radiométer. (Ez utóbbi műszert a japánok késztették és működtetik.) A térképi pontok az Egyenlítő mentén kb. 10 négyzetkilométeres területnek felelnek meg. A szolgáltatott információ hasznos lehet olyan régiókban, ahol a pontos időjárási előrejelzések nem állnak rendelkezésre. Az ázsiai országokat gyakran sújtják heves esőzések és tájfunok. A rendszer további fejlesztése során szeretnék megoldani az árvizek előrejelzését is.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2024