Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Villám-világtérkép
(Rovat: Időjárás és előrejelzése - 2006.12.12 07:11.)

A TRMM műhold mérései alapján elkészítettek egy térképet, amelyen bolygónk leghevesebb zivatarainak előfordulási helyei azonosíthatók.

A trópusi esőket kutató, amerikai-japán együttműködésben készült TRMM (Tropical Rainfall Measuring Misson) 1997-ban indult. A kutatáshoz 1998 és 2004 között gyűjtött adatokat használtak. Kiderült, hogy a legerősebb zivatarok Dél-Amerikában, az Andok hegység keleti oldalán fordsulnak elő, ahol az óceán felől érkező meleg, nedves légáramlatok gyakran találkoznak a száraz, hideg levegőtömegekkel. Meglepő módon néhány félsivatagos terület, mint a Szahara déli pereme, Észak-Ausztrália és az indiai szubkontinens egyes vidékei szintén heves zivataroknak vannak kitéve. Ezzel szemben a csapadékos éghajlatú területeken (Amazóniában, Délkelet-Ázsiában, Indonéziában) gyakran vannak ugyan zivatarok, de viszonylag kevés közülük az igazán erőteljes.

A TRMM különböző műszerei a zivatartevékenység más-más jellemzőit mérik. A mostani eredményeket a radarvisszhangok magasságára, a hőmérsékletre, a villámlások gyakoriságára vonatkozó megfigyelésekből „keverték ki”. Bebizonyosodott, hogy általában nem a legnagyobb esőzésekkel jár együtt a legintenzívebb zivatar. A leghevesebb viharok jellemzően a szárazföldek, és nem az óceánok felett fordulank elő.

A TRMM üzembe állása előtt, földi eszközökkel csak egyedi viharokat lehetett tanulmányozni. Időjárási radarberendezések, villámfigyelő hálózatok híján azokat sem a Föld teljes felszínén. A folytatódó mérések alapján a számítógépes időjárási modellek finomítása is lehetővé válhat.


A zivatartevékenység gyakoriságának egyenetlen eloszlása a Földön. A színskála az egy négyzetkilométerre jutó villámlások átlagos évi számát jelöli, a NASA 11 évet felölelő kombinált adatsora alapján. Ehhez a TRMM adatai mellett az 1995-ben a villámok detektálására indított OTD (Optical Transit Detctor) hold méréseit használták. A legnagyobb számértékeknek a fekete (50-70 között) illetve a fehér szín (70 felett) felel meg. (Kép: NASA/MSFC)

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2021