Űrvilág
Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Az új Meteosat műholdak magyarországi használata – 2. (befejező) rész
(Rovat: Időjárás és előrejelzése, Nyereség a kontinensnek , Orsz. Meteorológiai Szolgálat - 2005.05.09 03:05.)

A Második Generációs Meteosat meteorológiai műhold adatainak operatív szolgáltatását 2004 februárjától kezdte meg a EUMETSAT. Kétrészes cikksorozatunk előző részében külföldi fejlesztéseket ismertettünk. Most bemutatjuk, hogy Magyarország miképp vesz részt egy újfajta szoftver tesztelésében és finomításában.

A különböző európai országokban összegyűlt tapasztalatok összegzésére a EUMETSAT elindított többféle nemzetközi együttműködést, az úgynevezett SAF-okat (Satellite Application Facility), hogy az új típusú adatokból meteorológiai, klimatológiai, és az óceán kutatásban fontos paramétereket származtató számítógépes algoritmusokat és programcsomagokat hozzanak létre. Mivel még a műhold fellövése előtt megkezdték a használható módszerek kidolgozását, ezért kezdetben szimulált adatokkal, valamint az amerikai kvázipoláris NOAA és geostacionárius GOES műholdak képeivel dolgoztak. Az eljárások egy része a EUMETSAT kvázipoláris műholdjának (EPS) majdani adataira lesz alkalmazható, amit a tervek szerint 2006-ban fognak fellőni, és a NOAA műholdcsalád kiegészítése lesz.

A SAF programok közül legelőrehaladottabb állapotban a "Nowcasting SAF" (SAF NWC), a nowcasting és ultrarövidtávú előrejelzések számára előállított paraméterek kidolgozására létrejött együttműködés van. Nem véletlenül, hiszen a meteorológiának ez az ága fogja az új műhold előnyeit leginkább élvezni, már a műszerek tervezésekor is figyelembe vették a nowcasting igényeit. Az ózonmérésre vagy a vegetáció megfigyelésére bevezetett új mérési sávok is nagyon aktuális problémák megoldásához segíthetnek, erre épül az Ózon SAF, és a Földfelszíni SAF munkája. A műholdas adatok numerikus időjárás-előrejelző modellekbe illesztése, asszimilálása, közvetve szintén segíti majd a nowcasting és a hosszabb távú előrejelző munkát, ezzel is külön SAF foglalkozik.

A nowcasting SAF koordinátora a Spanyol Meteorológiai Intézet, a résztvevők között pedig svéd, osztrák, francia intézetek is szerepelnek, a munkamegosztás igazodott a korábbi munkákhoz, eredményekhez. Az együttműködés honlapján (http://nwcsaf.inm.es) sok hasznos információ található.

12 fő produktumcsoportot állít elő a SAFNWC programcsomag a nyers műholdadatokból:
- felhőmaszk
- felhőtípus
- felhőtető hőmérséklet, magasság és nyomás
- csapadékot adó felhő
- csapadékintenzitás (konvektív felhők esetén)
- kihullható vízmennyiség a különböző rétegekben
- kihullható teljes vízmennyiség
- stabilitási index
- szél
- automatikus műholdkép interpretálás (konceptuális modellek alapján - SATREP)
- gyorsan fejlődő zivatarfelhők nyomonkövetése
- légtömeg analízis


MSG műholdkép feldolgozása, 2004. november 4. 10:00UTC balra fent: SAFNWC felhőmaszk, jobbra fent: borultság (SAFNWC felhőmaszkból), balra lent: SAFNWC felhőtípus osztályozott kép, jobbra lent: RGB_14r9 kompozit kép.

A SAFNWC programcsomag tesztverzióit és az operatív verziókat a Magyar Űrkutatási Iroda pályazatának támogatásával már 2003-óta telepítjük és teszteljük, és az EUMETSAT-tal együttműködve a fejlesztőket is segítjük, tapasztalatainkat az újabb verziókban figyelembe veszik. Az Országos Meteorológiai Szolgálat (www.met.hu) előrejelző szakemberei 2004 augusztusától, az első operatív programverzió telepítésétől kezdve használhatják az általunk megbízhatónak talált produktumokat. Néhány példa szerepel az ábrán, kiegészítve kompozit képpel és utófeldolgozással (borultság a felhőmaszkból), ahogyan az OMSZ által kifejlesztett megjelenítő rendszerben (HAWK) kezelhető.

Diószeghy Márta, Gróbné Szenyán Ildikó, Kerényi Judit, Putsay Mária
Országos Meteorológiai Szolgálat

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2024