Űrvilág
Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Hőmérők Föld körüli pályán
(Rovat: Időjárás és előrejelzése, Környezetünk védelme , Orsz. Meteorológiai Szolgálat - 2004.06.10 10:39.)

Bolygónknak hőemelkedése van - amint azt a körülötte keringő "lázmérők" adatai alapján is megerősítették.

A NASA kutatói szerint a Föld hóval nem borított felszínének átlagos hőmérséklete növekszik, méghozzá évtizedenként 0,43 °C-kal. Ez egy 18 évet felölelő adatsor (1981-1998) alapján állapítható meg. A műholdas mérések részletesebbek és homogénebbek, mint a korábbi földfelszíni mérések, amelyek sok ezer, de a Földön egyenetlenül elosztott állomásról származnak. A földi állomások valójában a levegő hőmérsékletét mérik, 2-3 m-es felszín feletti magasságban. A műholdas adatok a talajfelszínre vonatkoznak. Így a kétféle adatsor jól kiegészíti egymást.

A lassú globális és helyi klímaváltozások nyomon követéséhez nagyon fontos egy hosszú időt felölelő adtbázis. Ez kombinálható a felszínborítás, a csapadék, a tengerfelszín hőmérséklete tanulmányozásával - jórészt szintén műholdas adatok segítségével. Míg globálisan egy növekvő hőmérsékleti tendencia figyelhető meg, addig a kisebb régiókra kiterjedő változások ettől nagyon különbözőek is lehetnek. A méréseket a NASA és a NOAA (az óceánok és a légkör kutatásával, meteorológiai előrejelzésekkel foglalkozó amerikai szervezet) együttműködésével végezték.


A júliusi nappali hőmérsékletek különbsége Európában, a 2003. és 2001. éveket összehasonlítva. A melegebb helyeket vörös, a hidegebbeket kék szín jelzi. A legnagyobb eltérés Franciaországban volt, 10 °C melegedés. Magyarország alföldi területein is jelentős volt a hőhullám. Az adatok a NASA Terra mesterséges holdjáról származnak.

A NOAA AVHRR adatokat a világon sokfelé használják - Magyarországon, az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) műholdas kutatólaboratóriumában többek közt éppen talajfelszín-hőmérséklet térképek készítésére. A Földmérési és Távérzékelési Intézet (FÖMI) távérzékelési központjában például mezőgazdasági termésbecslésre, vagy az utóbbi évek nagy tiszai árvizeinek naprakész nyomon követésére is alkalmaztak ilyen műholdas adatokat. Az Eötvös Loránd Tudományegyetem geofizikai tanszékének űrkutató csoportja is üzemeltet NOAA AVHRR vevőt távérzékelési kutatóprogramja keretében.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2024