Űrvilág
Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Az európai „hurrikánvadász” újra működik
(Rovat: Időjárás és előrejelzése, Nyereség a kontinensnek , Katasztrófák ellen - 2004.03.25 08:29.)

Hároméves szünet után sikerült életre kelteni az ERS-2 távérzékelési mesterséges hold egyik, az óceánfelszín fölött uralkodó szél sebességét mérő műszerét.

A poláris pályán keringő ERS-2, az Európai Űrügynökség (ESA) rendkívül sikeres távérzékelési mesterséges holdja áprilisban kilenc éves lesz. Sok fedélzeti berendezése közül az egyik műszer nagy frekvenciájú radarnyalábokat bocsát ki, s a tengerfelszínről visszaverődő sugárzás szóródásából megállapítja a vízhullámok nagyságát. Ebből a szél sebességére és irányára lehet következtetni.

A középtávú (legfeljebb tíz napos) időjárási előrejelzéseket készítő európai intézet (European Centre for Medium-Range Weather Forecasts, ECMWF) évekig használta az ERS-2 e műszerének adatait, mígnem baj történt. Az ERS-2 műszerei általában jól működtek ugyan, de a hold helyzetének stabilizálására használt giroszkópok sorra felmondták a szolgálatot. Az ESA mérnökei által kidolgozott, a pörgettyűket nélkülözni tudó megoldás nem nyújtott akkora pontosságot, hogy a szélsebességmérő hasznos adatokat szolgáltathasson. Ráadásul a fedélzeti adattárolás lehetősége is megszűnt. Így csak valós idejű adatokhoz lehet jutni az ERS-2-ről, akkor, amikor az az egyik földi követőállomás látóterében tartózkodik.

Ha globálisan nem is, de az Atlanti-óceán északi térségében elegendően sok földi állomás áll rendelkezésre. Az elmúlt évek során pedig kifejlesztettek egy olyan számítógépes programot, amely az adatokat részben korrigálni tudja. Így a meteorológusok újra beépíthetik – az azóta ráadásul már továbbfejlesztett – modelljeikbe ezeket a mérési adatokat. Ezzel nőhet az előrejelzés pontossága, ami különösen a heves viharok és hurrikánok esetén fontos. Idővel a kimaradt három év adatait is feldolgozzák, majd az 1991-ben indított ERS-1 méréseinek újrafeldolgozására is sort kerítenek. Ezzel további kutatások céljára egy hosszú időt átfogó szélsebesség-adatbázis jön létre. A folyamatosságot a 2005-ben felbocsátandó MetOp mesterséges hold lesz hivatott biztosítani.


A képeken az USA keleti partjait 2003. szeptember 17-én elérő Isabel hurrikán látható (balra az ERS-2 szélsebességek, jobbra az ESA Envisat holdjának felvétele).

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2024