Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Mégis hallgatóznak
(Rovat: Idegen civilizációk? - 2011.08.12 12:15.)

Idén év elején a SETI Institute pénz híján kénytelen volt leállítani kaliforniai rádiótávcső-hálózatának programjait. Most magánfelajánlásokból folytatni tudják a munkát.

Az Allen Telescope Array (ATA) jelenleg 42 darab, egyenként 6 m-es átmérőjű rádiótávcsőből áll. Nevét a Microsoft cég társalapítójáról, Paul Allenről kapta, aki 30 millió dollárral finanszírozta az 50 milliós rendszer felépítését. Az eredeti tervek szerint 350 eleműre bővítendő rádiótávcső-hálózat különlegessége, hogy ez az első olyan műszer, amit elsősorban SETI kutatásokra hoztak létre. Így nem más, rádiócsillagászati célból működtetett műszereken kell időt szerezni az ilyesfajta vizsgálatokhoz. Megépítését az tette lehetővé, hogy gazdaságosan előállítható, sorozatgyártású berendezéseket használtak fel hozzá.


Allan Telescope Array, Hat Creek, Kalifornia, USA. (Kép: SETI Institute)

Az ATA 2007-ben állt üzembe. Működésének kényszerű szüneteltetéséről idén áprilisban döntöttek. Most a SETIStars.org honlapon át érkezett felajánlások nyomán néhány hónapon belül újraindulhatnak a megfigyelések. Augusztus elejére ugyanis a Földön kívüli intelligenciák jeleinek keresését céljául kitűző, magánfinanszírozású amerikai kutatóintézet, a SETI Institute összegyűjtötte azt a 200 ezer dollárt, ami a programok rövid távú folytatásához, az ATA üzemeltetéséhez szükséges. Mintegy 2000 adományozó sietett az intézet segítségére, akik különösen fontosnak tartották, hogy az esetleges földönkívüliek rádiójelei – ha vannak ilyenek – „meghallgatásra” találjanak. Az adományozók között volt például Jodie Foster színésznő, aki az 1997-es Kapcsolat (Contact) című filmeben alakította a SETI-kutató Ellie Arroway szerepét.

A nem filmbeli, igazi SETI kutatók még nem lélegezhetnek fel teljesen: az ATA működtetése évi 2,5 millió dollárba kerül. Ennek jelentős részét az alkalmazottak, nagyjából tíz fő bére emészti fel. Így a hosszabb távú üzemeltetés érdekében további források után kell nézzenek.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2023