Űrvilág
Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Öt év telt el a Huygens leszállása óta
(Rovat: Huygens, Kontinensünk űrtörténelme - 2010.01.18 08:30.)

Az ESA január 14-én ünnepelte a Szaturnusz legnagyobb holdján, a Titan felszínén landolt Huygens-űrszonda leszállásának ötödik évfordulóját.

Barcelonában az elmúlt napokban a Föld különböző pontjairól gyűltek össze planetológusok, hogy megvitassák a Huygens „örökségét”, és áttekintsék a Titan kutatását célzó jövőbeli küldetéseket.

2005. január 14-én, közép-európai idő szerint 13:34-kor a Huygens vált az első olyan ember által készített űreszközzé, amely az eddigi legtávolabbi égitesten sikeresen leszállt. Ereszkedése és leszállása során kb. négy órán keresztül sugárzott vissza a Cassini fedélzetére felbecsülhetetlen értékű tudományos adatokat, amelyeken keresztül a Titant egy olyan világként ismerhettük meg, amely a Földhöz viszonyítva meglepő hasonlóságokat, ugyanakkor igen nagy különbségeket is mutat.


A Huygens leszállása a Titanra. (Fantáziakép: ESA / D. Ducros)

A Huygens a NASA/ESA/ASI által készített Cassini-szondához kapcsoltan hét évnyi utazás után érkezett meg a Titanhoz. Ejtőernyőjével 2 órán és 28 percen keresztül ereszkedett a Titan atmoszférájában, miközben akár 430 km/óra sebességű szélrohamoknak volt kitéve. Miután talajt ért, a Huygens még további 70 percen keresztül küldött adatokat, mielőtt kikerült a Cassini-szonda látóteréből. A Huygens jeleit még további 2 órán keresztül vették földi rádióteleszkópok hálózatán keresztül.

A Huygens mérései, a Cassini eddig több mint 60 Titan melletti közelrepülése alatt szerzett mérési adatokkal együtt egy olyan gazdag mérési adatsort eredményeztek, amelyekből információkat gyűjthetnek a bolygókutatók. A Huygens mintát vett az atmoszféra ill. a felszín kémiai összetevőiből és mérte fizikai állapotait. Mindezeket most laboratóriumban, „analóg anyagok” segítségével vizsgálják, és számítógépen modellezik, hogy az adatokat teljes mértékben értelmezni tudják. Az analóg anyagokat a Földön hozzák létre, hogy ezekkel utánozzák a Titanon talált mintákat.

A Titan évtizedekre érdekessé vált a bolygókutató tudósok számára. A Naprendszerben ez az egyetlen olyan hold, amely sűrű nitrogén-atmoszférával rendelkezik. A lenti sűrű párától elrejtett felszínét eddig még soha nem láthattuk ilyen részletesen. A Huygens által készített képek egy Föld-típusú, hegyekkel, völgyekkel és csatornákkal rendelkező különleges tájat mutattak meg.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2024