Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

START! Liftoff, we have a liftoff!
(Rovat: Holdraszállás 40, Az Apollo holdprogram - 2009.07.16 15:32.)

3... 2... 1... Indítás!

T – 00:00:00

Time Magazine különkiadás 1969. július 16.


Vad robaj dübörög a Kennedy Űrközpont 39A indítóállása felett, hatalmas felhő gomolyog szét rohanvást, a rakétával az epicentrumában. Egy pillanatra teljesen el is takarja a 121 méter magas óriást, de hamar oszlik, ahogy a hajtóművek oldalra fújják. A visszaszámlálás elérte a nullát. A rakéta pedig alig láthatóan megmozdul. Most robbantak le a Saturn V-öt az indítóállvány platformjához rögzítő elemek, a rakéta szabad, és a 3500 tonnás tolóerőnek engedelmeskedve el is indul.


Meglepő, hogy milyen lassan kezdi az első métereket a Saturn V, mint egy bálna, olyan méltóságteljesen repül. A mentőrakéta, majd az Apollo űrhajó hamar felemelkedik az indítóállás fölé. A füstből pedig felkel a Nap. A rakéta farka emelkedik ki éppen a füstfelhőből és nyomában fehéren izzó tűzgömb villan elő. Alig lehet odanézni. És egyre gyorsul. Elhagyta a farokrész is a tornyot. A torony üres! Csak a lángok nyaldossák már a tornyot. Az acélstruktúra füstöl, gőzöl. Az üvöltés hangja kicsit megváltozik, ahogy a lángoszlop kiszabadult az indítóállás bezártságából.

A fekete-fehér sávos rakétatest lassan elkezd fordulni, miközben szemmel láthatóan hihetetlenül gyorsul. Most kezdik az űrhajósok a pályára fordulást. Lassan kezdjük hallani a saját hangunkat és döbbent kiáltások szakadnak fel a nézőkből. A rakéta egyre emelkedik, hosszú, erőteljes kondenzcsíkot húz maga után és a farka mögött világító tűzgömb egyre halványul. Áttör egy kis felhősávon és már alig tudjuk követni a szemünkkel. Alig két perc telt el, még hevesen dobog a szívünk a start vadul hangos és tüzesen fénylő élményétől, a hatalmas rakéta máris apró gyufaszállá zsugorodott és egy kis zseblámpa-izzóként pislákol már csak.


Egy kis villanást látunk az egészen elhalványuló fénypontnál. Kiürült az első fokozat és most vált fokozatot a rakéta. Lerobbantották az S-IC-t és beindult az S-II hajtóműve. És ezzel el is tűnt a szemünk elől a 68 kilométer magasan haladó rakéta. Felszálltunk! Megvolt a felszállás!

Godspeed Apollo-11!

Béla Dancsó

<< előző rész --- következő rész >>

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2021