Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

OWL – hatékony CubeSat azonosítás és követés
(Rovat: Hazai kutatóhelyek és űripar, Kis űreszközök nagy szerepe - 2023.11.14 07:15.)

A C3S egyik legújabb fejlesztésű terméke a műholdra szerelve, a saját pozíciója és azonosítója továbbításával segít azonosítani és követni az űreszközt közvetlenül az üzembe helyezés után.

2023. november 11-én indult útjára az a küldetés, amelyet a Platform-5 nevű, 3 egységnyi (3U) CubeSat fejlesztői a C3S Kft. OWL (Orbital Whereabout Locator) műszerének segítségével követhetnek nyomon az üzembe helyezés pillanatától. A C3S egyik legújabb fejlesztésű terméke a műholdra szerelve, a saját pozíciója és azonosítója továbbításával segít azonosítani és követni az űreszközt közvetlenül az üzembe helyezés után. Az OWL az Európai Űrügynökség (ESA) ARTES Advanced Technology, RILDOS-Based Operations for Telecom Missions nyílt pályázatának keretében valósult meg.


Az ESA által támogatott demonstrációs projekt célja egy olyan űrbéli és földi szegmensből álló rendszer fejlesztése és tesztelése volt, amely a műholdak azonosítását segíti elő a pályára állítás első szakaszában, később pedig pozícióadatokkal támogatja a küldetést, valamint a műhold követését.

Az OWL egy könnyen integrálható és önállóan működő VHF jeladó olyan funkciókkal, mint a beépített akkumulátor és az önkioldó VHF antenna. Ergonomikus felhasználására jellemző, hogy integrációjához mindössze négy csavar és egy indító jel biztosítása szükséges. Lényeges előnyt jelent, hogy a műhold működésétől függetlenül is képes adatokat szolgáltatni annak pozíciójáról és állapotáról.

Ez a mindössze 150 g tömegű műszer a felbocsátás és a küldetés során számos esetben rendkívül hasznos lehet, hiszen közös felbocsátáskor azonosíthatóvá teszi az adott műholdat akár rendszerhiba esetén is, például, ha nem nyílik ki a CubeSat antennája, vagy nem megfelelő az orientáció. Az is előfordulhat, hogy a műhold egyáltalán nem üzemképes, ilyenkor az OWL olyan adatok letöltését is segíti, amilyenekkel közelebb kerülhetünk a hiba megfejtéséhez (pl. helytelen hőtervezés vagy elégtelen energiamérleg). A CubeSat fejlesztők számára az is kifizetődő lehet, hogy a műholdra nem kell külön GNSS és a szögsebesség mérésére alkalmas rendszereket fejleszteni, mert a C3S eszköze mindezekkel rendelkezik. Ráadásul a műszer nem csak a műhold felől érkező tápvonalról képes üzemelni, hanem saját, belső akkumulátorral is rendelkezik.

Az OWL tehát azonosítja és lokalizálja a műholdat, miközben időről időre értékes telemetria és állapot adatokat küld le rádión keresztül. A leküldött adatokat a C3S földi állomása fogadja, a webes szolgáltatás által pedig az üzemeltető valós idejű adatokhoz jut.

„Robusztus alrendszereink és műholdplatformjaink tervezése és gyártása közben izgalmas kihívás volt elindulni az ESA nyílt pályázatán, majd belefogni a fejlesztésbe. Az OWL valójában maga is olyan, mint egy miniatűr műhold, hiszen beépített energiaellátó (EPS) és kommunikációs (COM) alrendszerrel, valamint fedélzeti számítógéppel (OBC) rendelkezik. Következő, 6U műholdplatformunkon természetesen már mi is alkalmazzuk.” – osztotta meg Milánkovich Dorottya, az OWL projekt menedzsere.

Az OWL 2023. november 11-én az EnduroSat Platform-5 küldetésének keretében került Föld körüli pályára a cég 3U platformjára integrálva, a kaliforniai Vandenberg űrhaderőbázisról, a SpaceX Falcon-9 rakétáján, a Transporter-9 repülés keretében. (Forrás: C3S közlemény)

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2024