Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

MRC-100: felbocsátás májusban
(Rovat: Hazai kutatóhelyek és űripar, Korszerű oktatás - 2022.12.03 06:15.)

Elkészült és útjára indult az MRC-100, a legújabb műegyetemi kisműhold.

A legújabb műegyetemi űreszköz 5×5×15 cm-es méretével a SMOG sorozat legnagyobb darabja. Pályára állításának várható időpontja 2023 májusa – számolt be róla a SMOG fejlesztőcsapara a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) honlapján.

A BME Szélessávú Hírközlés és Villamosságtan Tanszék oktatói, kutatói és hallgatói hároméves közös munkájának eredményeként elkészült az MRC-100 elnevezésű kisműhold. Nevét a Műegyetemi Rádió Club tiszteletére kapta, amely 2024-ben lesz százéves. A Club valamennyi kisműhold fejlesztésében kulcsszerepet játszott.


(Kép: BME)

Az új űreszköz a SMOG sorozat legnagyobb méretű műholdja. A működést biztosító alegységeken, valamint az elektroszmog vizsgálatát végző berendezésen kívül egy helyzetstabilizáló rendszer is helyet kapott rajta. Fedélzetén meghívott „utasként” három egyetemen (Szegedi Tudományegyetem, Széchenyi István Egyetem Győr, Debreceni Egyetem) készült önálló kísérletek mellett a H-Ion és a 27G Kft. mérőeszközei is a világűrbe kerülnek.

A pályára állítás költségeit az USA-beli ARDC (Amateur Radio Digital Communications, rádióamatőrök a digitális kommunikáció fejlesztéséért) alapítvány biztosította. Az alapítvány céljaival összhangban, a támogatás feltétele az volt, hogy az MRC-100 széles frekvenciatartományban vizsgálja a Föld körüli elektroszmogot.

A projekt legjelentősebb hazai támogatói a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság és a Külgazdasági és Külügyminisztérium voltak.

A MRC-100 műhold a napokban indul útnak Glasgow-ba, ahol megtörténik a műholdplatformra telepítése. A műholdat a SpaceX Falcon-9 típusú rakétája viszi a világűrbe az USA-ból.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2023