Űrvilág
Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Köszöntések a világűrből
(Rovat: Hazai kutatóhelyek és űripar - 2022.06.06 07:15.)

Születésnapi üdvözlet a SMOG-1-től – és egy közel négy évtizeddel ezelőtti siker emléke.

A Műegyetem rektora, dr. Czigány Tibor az egyetem 240. születésnapjának tiszteletére rendezett hangversenyen ismertette a jelenleg is világűrben keringő SMOG-1 fedélzetéről érkezett üdvözletet. A mellékelt képen, az ún. Műszerfalon, sok más adat között olvashatjuk a szöveget, mely többször megkerülte a Földet. Az üzenet néhány fordulat után törlődött.


Az üzenet szövege az alábbi kinyagyított részen jól olvasható: „Koszontunk 240 eves BME! Eljen sokaig a 240 eves Muegyetem! a SMOG csapat”


Ezzel kapcsolatban jutott eszembe egy közel negyven évvel ezelőtti esemény. Azonnal keresni kezdtem a hozzávaló régi „bizonyítékokat”. A BME 200 éves évfordulóját követően (1983) állt pályára az AO-10-es műhold (tömege 40 kg), mely jelenleg is kering a világűrben. (Képe mellékelve.)


Ezen műhold egyik jelentős egysége, nevezetesen az akkumulátor töltéséért felelős egység, a BME-n készült. Az ezt dokumentáló szöveg az akkori társadalmi körülmények között született, és a mellékelt fotókon látható.Megjegyzendő, hogy egy nyugati műhold fedélzetére felkerülnünk kisebb bravúr volt, „sportegyüttműködés” keretében valósulhatott meg, rádióamatőr célú felhasználási küldetéssel. Érdekessége még, hogy a három éves kifogástalan működése után elhallgatott, és 2003-ban egyszer csak ismét megszólalt. Ez a megszólalás a mi egységünk hibátlan működését igazolta – húsz év után.

Dr. Gschwindt András

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2024