Űrvilág
Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Lezajlott a magyar űrkutatók legnagyobb szakmai rendezvénye
(Rovat: Hazai kutatóhelyek és űripar - 2021.10.02 13:15.)

A több évtizedes hagyományokra visszatekintő Magyar Űrkutatási Fórum helyszíne 2021-ben Budapest, az ELKH Energiatudományi Kutatóközpontja volt.

A három napig tartó konferencia programja közel 40 szakmai előadást, két kerekasztal-beszélgetést és poszterbemutatókat tartalmazott. A Magyar Űrkutatási Fórum 2021 konferenciát a Magyar Asztronautikai Társaság (MANT), az ELKH Energiatudományi Kutatóközpont és az ELKH Földfizikai és Űrtudományi Kutatóintézet közös kezdeményezésére rendezték, szeptember 29. és október 1. között. Ezzel folytatódott a legrégibb hagyományokkal rendelkező hazai űrkutatási szakmai-tudományos rendezvények sorozata, amelynek története egészen 1972-ig nyúlik vissza.

A konferenciasorozat széles körű bemutatkozási lehetőséget teremt a magyar űrkutatás és az űripar szereplői, egyetemi hallgatók, doktoranduszok számára. Fórumot biztosít az űrkutatáshoz, űrtevékenységhez kapcsolódó tudományterületeken, műszaki fejlesztésekben elért friss hazai eredmények bemutatására, megvitatására. Elősegíti a véleménycserét, a meglevő szakmai kapcsolatok erősítését, új együttműködések kialakítását a hazai űrkutató közösségen belül. Idén különös jelentőséget adott a találkozónak, hogy a járványhelyzet enyhülésével hosszú idő után először lehetett személyes részvétellel konferenciát rendezni. A szervezők ugyanakkor gondoltak azokra is, akik nem tudtak megjelenni, de szívesen bekapcsolódtak az internetes közvetítés segítségével. A hibrid esemény résztvevőinek közel fele így csatlakozott, sőt a programban voltak online előadások, és a kerekasztal-beszélgetések egyes résztvevői is ilyen módon jelentkeztek be.

A rendezvényt Kovács Kálmán, a MANT elnöke nyitotta meg. A köszöntők után a kiemelt nyitóelőadását Ferencz Orsolya, a Külgazdasági és Külügyminisztérium űrkutatásért felelős miniszteri biztosa tartotta. Témája a Kormány által augusztusban elfogadott dokumentum volt Magyarország űrstratégiájáról, amely meghatározó jelentőségű a szakterület jövője, fejlődési irányai szempontjából. Emellett beszélt a hazai űrszakma egyéb aktualitásairól és válaszolt a hallgatóság kérdéseire.


(Kép: Székely Anna Krisztina / MANT)

A szerdai nyitónap másik nagy érdeklődéssel várt eseménye a magyar űrhajósprogramról és annak tervezett tudományos kísérleteiről szóló kerekasztal-beszélgetés volt. Ezen elhangzott, hogy rövid időn belül várható a felhívás megjelenése, amellyel kutató űrhajósokat toboroznak majd a nemzeti űrhajósprogram számára. Kiváló jelentkezőkben várhatóan nem lesz hiány, hiszen nemrég az Európai Űrügynökség (ESA) űrhajós-válogatására is nagy számban jelentkeztek Magyarországról. A kiválasztási folyamatot követően az Axiom Space céggel együttműködve, a tervek szerint 2024–2025 körül kerülhet sor a következő magyar űrhajós tudományos küldetésére a Nemzetközi Űrállomás fedélzetén. Az addig hátra levő viszonylag rövid időre való tekintettel mind az űrhajós kiválasztása, mind a változatos témákat felölelő tudományos kísérleti program előkészítése ütemesen kell haladjon. Elhangzott, hogy a háttérben komoly szakmai előkészületek folynak, az űrhajósprogrammal pedig Magyarország fontos szaktudásra és helyzeti előnyre tehet szert a nemzetközi porondon, az űrrepülés egy új korszakának hajnalán, amikor egyre általánosabbá válnak az űrrepülések, az alacsony Föld körüli pályán végzett súlytalansági kísérletek.

A Magyar Űrkutatási Fórum 2021 tudományos programjának előadásai és poszterbemutatói rendkívül sokszínű kínálatában szerepelnek többek közt hazai űrműszer-fejlesztések, a Föld körüli térség és a felsőlégkör fizikája, űrcsillagászat, világűrjog, gyógyszerkutatás a súlytalanságban, műholdas földmegfigyelés, kvantumkommunikáció. További kiemelt előadások foglalkoztak az első magyar vezetéssel épült asztrofizikai műholddal (GRBalpha) és a hazai fejlesztésű RadMag rendszerrel, amelynek szintén ebben az évben Föld körüli pályára jutott az első kísérleti sugárzásmérő műszere. A csütörtöki napon egy másik kerekasztal-beszélgetés a következő évek űripari kihívásaival foglalkozott.


(Kép: Ordasi András / MANT)

A konferencia előadásainak és poszterbemutatóinak kivonatai egy kötet formájában, a MANT kiadásában már meg is jelentek, itt elérhetők. A Magyar Űrkutatási Fórum 2021 válogatott közleményeinek teljes szövegű anyaga a közeljövőben készül el. A rendezvényt a Külgazdasági és Külügyminisztérium, valamint a REMRED Kft. támogatta.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2024