Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Hamarosan indul a következő magyar műhold!
(Rovat: Hazai kutatóhelyek és űripar, Űridőjárás , Kis űreszközök nagy szerepe - 2021.08.12 06:15.)

A C3S által fejlesztett és épített RADCUBE nanoműholdat egy Vega rakétával állítják pályára a jövő héten.

A jelenlegi tervek szerint 2021. augusztus 17-én, magyar idő szerint hajnalban felbocsátják a budapesti C3S Kft. házon belül fejlesztett, nagy megbízhatóságú, redundáns alrendszerekkel felszerelt, 3 egységes (3U) nanoműholdas platformját. Az Európai Űrügynökség (ESA) általános technológiafejlesztési programja (General Support Technology Programme, GSTP) keretében repülő RADCUBE küldetéssel a Magyarországon fejlesztett eddigi legnagyobb önálló űreszköz és egyben az első hazai ipari műholdplatform áll alacsony Föld körüli pályára.


A Vega rakétával induló műholdak elhelyezése. (Kép: ESA / CNES / Arianespace / Photo Optique Vidéo du CSG / J.M. Guillon)

A RADCUBE technológiai demonstrációs céllal, nemzetközi konzorcium keretein belül valósul meg, melynek vezetésével az ESA a C3S-t bízta meg. További tagjai a hasznos teherként szolgáló, az űridőjárást monitorozó eszközben található kozmikussugárzás-mérő berendezés fejlesztéséért felelős ELKH Energiatudományi Kutatóközpont, a magnetométert fejlesztő Imperial College of London, valamint a lengyel Astronika és a másodlagos hasznos terhet biztosító Európai Űrügynökség.


A rakéta orrkúpja, alatta a RADCUBE mellett a Vega rakéta VV19-es repülésének fő hasznos terhe, a Pléiades-Neo-4 földmegfigyelő műhold, valamint a RADCUBE mellett még három CubeSat. (Kép: Arianespace)

A műholdat a Francia Guyana-i Kourou-ból, a Guyana Űrközpontból indítják az Arianespace koordinálásával. A 3U CubeSat felbocsátó partnere az SAB Launch Services Srl., a hordozóeszköz a Vega (VV19) európai rakéta. Az ESA a műhold fél évig tartó üzemeltetésére szerződött, de a C3S által fejlesztett műholdplatform tervezett élettartama ezt többszörösen meghaladja. (Forrás: C3S)

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2021