Űrvilág
Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

GRB 210807A
(Rovat: Hazai kutatóhelyek és űripar, Kis űreszközök nagy szerepe , Távoli világok kutatói - 2021.08.11 12:15.)

Unalmasnak tűnő karaktersor, de nem az! Ez annak a gamma-kitörésnek a jelölése, amelyet először detektált a magyar vezetéssel fejlesztett GRBAlpha nanoműhold, az első magyar asztrofizikai űreszköz.

Az eseményről a kutatócsoport a hirtelen feltűnő (tranziens) égi jelenségekről beszámoló, a NASA Goddard Űrközpont által kiadott GCN Circular oldalán jelentetett meg egy gyors, rövid közleményt.

A GRBAlpha egy mindössze egy egységnyi (1U) CubeSat, befoglaló méretei 10 × 10 × 11 cm. Az űreszköz egy a gamma-kitörések égi helyzetének gyors és pontos meghatározására készülő, nanoműholdakból álló rendszer, a CAMELOT (Cubesats Applied for MEasuring and LOcalising Transients) előfutára, a technológiai megoldások kipróbálására. Az idén március 22-én felbocsátott, magyar, japán, szlovák és cseh együttműködésben készült apró műhold azóta is kitűnően működik, fedélzeti műszereinek beállítása rendben folyik, így most már tudományos mérésekre is sor kerülhet. Az augusztus 7-én felvillant – a NASA Swift műholdjával is észlelt – GRB 210807A gamma-kitörés volt az első, amelyet egy kifejezetten az ilyen jelenségek megfigyelésére épült 1U CubeSat segítségével sikerült detektálni.


A GRBAlpha nanoműhold, tetején a gamma-detektorral, amelynek lelke egy 75 × 75 × 5 mm-es cézium-jodid (CsI) kristály, amely a gamma-sugárzás hatására látható fényt bocsát ki. (Kép: ELKH CSFK)

Az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat (ELKH) Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpontja (CSFK) Konkoly Thege Miklós Csillagászati Intézetében, a japán Hirosimai Egyetemen, illetve a budapesti Eötvös Loránd Tudományegyetem Természettudományi Karának Fizikai Intézetében dolgozó munkatársakkal tervezték és építették meg azt a detektort, amely képes ilyen kis méretű rendszeren belül is megvalósítani a gamma-sugárzás mérését. A műhold fedélzeti rendszereit a szlovák Spacemanic és Needronix cég készítette a Kassai Műszaki Egyetem Repülőmérnöki Karának munkatársaival és a magyar csoporttal együttműködésben, a sikeres skCube projekt továbbfejlesztéseként.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2024