Űrvilág
Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Magyar űrhajós 2025-ig
(Rovat: Hazai kutatóhelyek és űripar, Szakmapolitika - 2021.08.02 08:15.)

A külgazdasági és külügyminiszter bejelentése szerint egy amerikai cég közreműködésével juthat a Nemzetközi Űrállomásra a következő magyar kutató űrhajós.

Szijjártó Péter erről egy pénteki Facebook-videoüzenetben beszélt. Akkor még nem hangzott el, hogy az Axiom Space-ről van szó, de a hamarosan napvilágot látott 1518/2021. (VII. 30.) számú kormányhatározatból már ez is kiolvasható. A houstoni székhelyű vállalat az Űrvilág olvasói számára sem ismeretlen. Idén februárban írtunk arról, hogy többek között olyan űrturista-repülések szervezésével foglalkoznak, amelyek során a SpaceX Crew Dragon típusú űrhajói segítségével juttatnak el utasokat a Nemzetközi Űrállomásra (ISS). A cég tevékenysége azonban jóval túlmutat az űrturizmuson, a Nemzetközi Űrállomáshoz fognak egy saját modulrészt fejleszteni, amely az ISS nyugdíjazása után arról leválva önálló űrállomásként működne tovább Axiom Station (Axiom állomás) néven.

A mi esetünkben – amint azt Szijjártó Péter hangsúlyozta – nem űrturistáról lenne szó, hanem kutató űrhajósról. Vagyis nem egy magánszemély fizetné be a szükséges összeget, hogy „saját szórakoztatására” feljusson a Föld körüli pályára, hanem egy kiválasztási és kiképzési folyamat végén kijelölt nemzeti űrhajósra kell gondolni. Ő egyrészt közpénzből repül, másrészt olyan tudományos-műszaki kísérleti programot hajt végre, amely az ország érdeke, a hazai űrtevékenység és űripar továbbfejlesztését szolgálja. Az eszközök fejlesztésében és a kísérletek megtervezésében magyarországi kutatóhelyek, egyetemek vesznek részt. A bejelentésben elhangzottak szerint elsősorban távközlési, sugárzásméréssel kapcsolatos és földmegfigyelési témák jönnek szóba.

A programra – vagyis magára az űrrepülésre és annak előkészítésére – a magyar kormány 99 millió dolláros (vagyis jelenlegi árfolyamon kb. 30 milliárd forintos) összeget szán, több évre elosztva (2021-ben 13,5 millió, 2022-ben 44,5 millió, 2023-ban 27,5 millió, 2024-ben pedig 13,5 millió dollár a tervezett összeg). A repülésre a tervek szerint 2024 végén vagy 2025 elején kerülhetne sor.

A mostani bejelentés sok elemében hasonlít ahhoz, amit a külgazdasági és külügyminiszter 2019 novemberében, az Európai Űrügynökség (ESA) sevillai miniszteri tanácsülésén mondott. Akkor is hasonló időtávot jelölt meg az 1980-ban repült Farkas Bertalan után következő újabb magyar kutató űrhajós tervezett útjával kapcsolatban, és a cél ugyancsak az ISS volt. A fő különbség, hogy 2019-ben az orosz Roszkoszmosz volt a megnevezett partner, akik révén a magyar űrhajós eljuthat az ISS-re, a most bejelentett programban az Axiom Space közreműködésével lesz magyar jelenlét az űrállomáson. A mostani bejelentéskor ugyan nem hangzott el, de feltételezhető, hogy a tervek hasonlóak.

A miniszter által ismertetett menetrendből arra lehet következtetni, hogy hamarosan megkezdődhet a magyar űrhajós kiválasztásának folyamata. Mint emlékezetes, idén az ESA hirdetett űrhajóstoborzást, amely felhívásra egyébként Magyarországról 116 férfi és 36 nő adta be jelentkezését. Várható, hogy a magyar nemzeti űrhajósprogramban is hasonló képzettségi és egészségügyi alkalmassági feltételeknek kell majd megfelelni, és jelentkezőkben sem lesz hiány.

(A cikket az Axiom Space tevékenységével kapcsolatos információkkal frissítettük.)

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2024