Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Zsebműholdas hónapforduló
(Rovat: Hazai kutatóhelyek és űripar, Kis űreszközök nagy szerepe - 2020.04.06 07:15.)

Ma négy hónapja, december 6-án állt pályára a magyar SMOG-P és ATL-1, és most is rendben működnek!

Erről nem csak a műholdáthaladások idején az adatcsomagokat közvetlenül vevő rádióamatőrök, de bárki meggyőződhet, aki ellátogat a műholdak aktuális állapotát mutató, naponta többször is frissülő weboldalakra.


Az 1 egységes magyar zsebműholddal (PocketQube, 1PQ), a SMOG-P-vel kapcsolatban egyebek mellett a működési ideje alatt elküldött adatcsomagok összesített száma, az éppen sugárzott üzenet szövege, az akkumulátor üzemi feszültsége és hőmérséklete látható, de például arról is értesülhetünk, hogy mennyi ideje működik újraindulás nélkül a fedélzeti számítógép vagy a kommunikációs alrendszer. Az itt bemutatott képernyőkép április 4-én készült, a legfrissebb állapotot itt tekinthetik meg.


Ugyanilyen „virtuális műszerfal” a 2 egység méretű (2PQ, 5 × 5 × 10 cm-es) ATL-1-ről is elérhető ezen a webcímen. A Műegyetem budapesti követőállomásának működésébe pedig itt pillanthatnak (és hallgathatnak) bele. (Képek: BME)

Mint korábbi cikkében dr. Gschwindt András, a SMOG projekt vezetője beszámolt róla, a műholdak alacsony pályája és az ionoszféra közelsége miatt a nagy energiájú elektromosan töltött részecskék becsapódásakor viszonylag gyakran előfordul, hogy egyes fedélzeti alegységek a biztonsági tartalékra váltanak. A jelek szerint a miniatűr űreszközök egyelőre jól bírják a megpróbáltatásokat, bár nincs kizárva, hogy valamilyen kulcsfontosságú elektronikus alkatrészük még azelőtt végleg meghibásodik, mielőtt az adott műhold egyre alacsonyabbra kerülve elégne a sűrű légkörben. A légkörbe lépés valamikor őszre várható. Szerencsére a SMOG-P mostanra szinte valamennyi tervezett mérését elvégezte már. A fedélzetén levő műszer folyamatosan küldi a Föld környezetében mért elektroszmogra utaló adatokat, feldolgozásuk folyamatos.

Mint emlékezetes, az ATL-1 – az első magyar magánműhold – és a SMOG-P – a világ eddigi legkisebb méretű működő űreszköze Föld körüli pályán – 2019. december 6-án, a Rocket Lab cég Electron rakétájával startolt Új-Zélandból.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2024