Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Egy sikeres hónap
(Rovat: Hazai kutatóhelyek és űripar, Korszerű oktatás , Kis űreszközök nagy szerepe - 2020.01.06 06:15.)

Egy hónapja, 2019. december 6-án állt pályára az első, a Műegyetemen készült magyar űrflotta két tagja, a SMOG-P és ATL-1.

(Megjegyzés: az ATL-1 az első magyar magánműhold, ahol az egyetem háttér szellemi segítséget jelentett.) Az azóta eltelt időben működésük várakozáson felüli. A SMOG-P az 5 cm-es élhosszúságú kocka méretével, működő műholdként világelső lett. Ne feledjük, mindkettő alapvetően tanuló jellegű, hiszen hazánkban hasonlók nem készültek eddig.

Az útjuk

A Rocket Lab cég Electron rakétája helyezte mindkettőt pályára. Különböző méretük miatt más-más a fékeződésük. Az egy hónap utáni elhelyezkedésüket a mellékelt ábra mutatja. A SMOG-P van alacsonyabban, ő a vezető, majd kicsit távolabb, több mint négy perc késéssel, tőle 1800 km távolságra követi az ATL-1.


Naponta négy-öt alkalommal látható hazánkból, összesen negyven-ötven percnyi hozzáférési idővel. A kidobáskor a SMOG-P nagyon pörgött, közel negyvenet fordult percenként, majd egy hónap után ez tíz fordulat körülire csökkent. ATL-1 volt a nyugodtabb a méretéből következően, percenként négy pörgéssel indult, ami kettő körülire csökkent egy hónap után. Az alacsony pálya miatt egyikükbe sem került speciális, fékezést növelő, pörgést csökkentő megoldás. Várhatóan 2020. májusban–júniusban lépnek be a sűrűbb légkörbe, ahol elégnek.

Az útitársak sorsa

Két másik 5 cm-es kocka, a TRSI-Sat és a Fossa-Sat ült egy kidobóban a magyarokkal. Versenytársak voltunk. Egy hónappal a pályára állásuk után egyik sem szólalt meg. Egy másik kidobóban utazott az 5 × 5 × 15 cm-es NOOR-1A és NOOR-1B. A kidobásuk óta hallgatnak. A jelenlegi statisztika is igazolta a több száz, egyetemen vagy kis cégeknél készült kisműholdakra felállított hibaarányt. Általában kétharmaduk nem szólal meg.

Kapcsolat a kockáinkkal

A felkészülésünk megfelelő volt. Két aktív vezérlőállomás várta a jeleiket a Műegyetemen és egy harmadik Érden. Mindegyik alkalmas teljesen felügyelet nélküli üzemre, interneten keresztüli hozzáférésre. Sajnos az egyetemi három méteres parabola forgatója rövid időn belül „megadta magát”. Várjuk egy vagy több támogató jelentkezését, aki hozzásegít egy új, nagy megbízhatóságú forgatóhoz. Érd szerepe felértékelődött (dr. Dudás Levente magánállomása).


Dr. Dudás Levente, a SMOG-1 főkonstruktőre, ahogy saját állomásán, „terepen” veszi a SMOG-P jeleit.

A 4,5 m-es parabolát felváltva használjuk a két kicsi vételére, vezérlésére. A vezérlés, a Föld–műhold kapcsolat kifogástalan. Okulva a Masat-1-nél felmerült interferencia problémákra, a felmenő ág teljesítményét több mint tízszeresére növeltük. Bevált. A műhold vétele, magasabb pályákon, egyszerű vételi elrendezéssel is lehetséges.

„Harc” a szoftverekkel

A legkritikusabb a jelek vételét segítő szoftver volt. Ez a szoftver segít bennünket abban, hogy a mi vételi körzetünkön kívül eső helyekről is adatokat kapjunk. Ez a szoftver nem készült el időre, nem tudtuk megbízhatóan tesztelni. Köszönet a jelenleg is aktív lelkes segítőknek, akik ezt a hiátust igyekeznek betölteni. Így ez a probléma is megbízhatóan megoldódik a SMOG-1 startjáig. A belső használatra készült „munka jellegű” változat időre elkészült, jól működik. Nagyon sokat tanultunk a problémákból.

Hogyan tovább?

Fontos szempont, hogy a SMOG-P alapvető célja a tapasztalatszerzés, tanulás hardver és szoftver vonalon. Azt már látjuk: szükség volt rá. Az, hogy világelső lett – a bónusz. Twiggs professzor, az 5 cm-es kockák szellemi atyja gratulált sikerünkhöz és kéri, hogy folyamatosan tájékoztassuk. A legkritikusabb részek, az energia-ellátás, hőegyensúly, az antennák nyitása a tervezettnek megfelelően beváltak. ATL-1 is sokat segít a tapasztalatok gyűjtésében.

Első alkalommal tapasztalta a cikk szerzője a BME Villamosmérnöki és Informatikai Karától (VIK) a rendkívüli támogatást anyagi szempontból is. A startok teljes költségének vállalása mellett 5 millió Ft támogatást kaptunk a további fejlesztésekhez. Összegezve: ezen műholdak oktatási keretben készültek, ahol oktatók és hallgatók gyakran együtt tanulnak. Jó alap az űrmérnök képzés megindításához. Kiemelendő a rendkívül sok szellemi és anyagi hozadékot jelentő külső szponzor is, akik nélkül nem ünnepelhetnénk most ilyen sikert!

Dr. Gschwindt András
a SMOG projekt vezetője

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2024