Űrvilág
Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

PROGRAMAJÁNLÓ: Űrakadémia Klub 21-én
(Rovat: Hazai kutatóhelyek és űripar - 2019.11.15 06:15.)

A MANT évek óta folyó sikeres sorozatának újabb rendezvénye november 21-én a bolygólégkörök modellezésével és a műholdas kommunikációs rendszerekkel foglalkozik.

Az űrtevékenység egy szerteágazó terület, amely a mérnöktudományoktól kezdve a természettudományokon, az orvostudományon és a jogon át a művészetekig bezárólag számos területet felölel. Az űr iránt érdeklődő fiatalok számára a Magyar Asztronautikai Társaság (MANT) és a Space Generation Advisory Council (SGAC) egy rendezvénysorozatot indított el, MANT Űrakadémia Klub címmel, amelyre elsősorban (de nem kizárólag!) a 18–35 év közötti korosztályt várják. A klubon elhangzó előadások az űrtevékenység sokszínű világába engednek betekintést, mely érdekes lehet jogász, orvosi vagy mérnöki nézőpontból is.

Időpont: 2019. november 21. (csütörtök), 18:00–20:00 között
Helyszín: BME Q épület BF09. terem (1111 Budapest, Magyar Tudósok körútja 2.)

Előadások:

Vincze Miklós: Bolygólégkörök és laboratóriumi modellezésük

Vincze Miklós, fizikus, az MTA-ELTE Elméleti Fizikai Kutatócsoport tudományos főmunkatársa. Kutatási területe a légköri és óceáni örvények, konvekciós és hullámjelenségek vizsgálata. Jelenlegi munkahelye, az ELTE TTK Kármán Laboratóriuma Budapest 1000 km-es sugarú környezetében az egyetlen olyan áramlástani kutatóhely, amely kifejezetten az ilyen hidrodinamikai jelenségek vizsgálatára specializálódott. Kutatómunkáját 2017-ben Junior Prima díjjal ismerték el a földi klímaváltozás első laboratóriumi minimálmodelljének megalkotásáért.

Az áramlástani hasonlóság elve lehetővé teszi, hogy bolygólégkörök (és óceánok) nagyléptékű folyamatait laboratóriumi kísérletekkel modellezzük. Megfelelően beállított asztali méretű forgókádas kísérleteken keresztül sokat tanulhatunk például a földi klímaváltozás lokális (időjárási) következményeiről, a sarki fény szerkezetéről, de a Jupiter Nagy Vörös Foltjáról vagy épp a Szaturnusz hatszögletű sarki örvényéről is. Az előadás ilyen „planetológia- és klímamotivált” laboratóriumi modellkísérletek közelmúltbeli eredményeibe enged bepillantást.

Pápay Levente: Műholdas kommunikációs rendszerek

Pápay Levente, a C3S Elektronikai Fejlesztő Kft. rádiófrekvenciás mérnöke. 2011-ben csatlakozott a Masat-csapathoz, ahol a földi állomás fejlesztésében, valamint a műhold üzemeltetésében vállalt szerepet. Az egyetem után csatlakozott a C3S Kft-hez, ahol a kommunikációs alrendszerrel foglalkozik. Feladatai közé tartozik mind a műhold oldali, mind a földi oldali rádiófrekvenciás interfész méretezése, tervezése, mérése.

Előadásában szeretne átfogó képet adni a műholdas kommunikációs rendszerek fejlődéséről a kezdetektől napjainkig. Ki fog térni a különböző technológiai megvalósításokra, funkciókra és paraméterekre egyaránt. Bemutatja nem csak a műhold oldali, hanem a leglább annyira fontos földi szegmens felépítését is gyakorlati példákon keresztül.

A rendezvény ingyenes, előzetes regisztráció nem szükséges.

További információ a rendezvény Facebook-oldalán olvasható.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2024