Űrvilág
Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Pályázatok „űrvállalkozóknak”
(Rovat: Hazai kutatóhelyek és űripar, Üzlet és munkahely , Nyereség az országnak - 2018.09.15 17:30.)

2018-as ESA technológia transzfer és üzleti inkubációs pályázatok Magyarországon.

Magyarország belépésével 2016-ban új taggal bővült az Európai Űrügynökség (ESA) Technológia Transzfer hálózata, amely egész Európában azon dolgozik, hogy az űrtechnológia fejlesztéseit más, nem űripari területeken, így a mindennapi életben is hasznosíthassuk. 2016. december 6-án megnyílt Magyarországon az ESA Technológia Transzfer Irodája (angolul National Technology Transfer Initiative, NTTI), 2018. július 2-án pedig megnyitott ESA Üzleti Inkubátorháza (Business Incubation Centre, ESA BIC Hungary) is. Ez az inkubátorház egyben a Magyar Tudományos Akadémia Üzleti Inkubátorháza is. A két intézmény egy helyen működik, így a még ötlet fázisban lévő projektek egy helyen kaphatnak segítséget a megfelelő űrtechnológia keresésétől a piacra lépésig.


Az ESA hálózatának 19. üzleti inkubátorházát a Csillebércen levő KFKI kampuszon (1121 Budapest, Konkoly-Thege Miklós út 29-33.) nyitották meg idén július 2-án. (Fénykép: Trupka Zoltán)

Az ESA tagállamokban az űrtechnológiák használatának előmozdítására irányuló erőfeszítések részeként Magyarországon 2018-ban ismételten megnyílt a demonstrációs projekteket támogató pályázati felhívás (továbbiakban: Demonstrator Call). Az ESA magyarországi irodája által kiírt pályázat célja, hogy olyan projekteket támogassanak, amelyek  űrtechnológiát kívánnak alkalmazni földi termék vagy szolgáltatás létrehozására, nyújtására. A pályázati anyagok beadási határideje 2018. november 30. (déli 12 óra). A pályázattal kapcsolatos felhívás részletei itt elérhetőek el.

Az Európai Űrügynökség 2018. július 2-án megnyitott magyarországi Üzleti Inkubátorháza (ESA BIC Hungary) is meghirdette éves pályázatát, amelyre olyan ötletgazdák és maximum 5 éves cégek jelentkezését várják, amelyek szintén űrtechnológiát kívánnak földi termékükbe beépíteni vagy szolgáltatásuk nyújtásához felhasználni és tőkebefektetést is igényelnek. A pályázattal kapcsolatos információkat ezen a linken lehet elérni. A pályázatok beadása folyamatos, értékelés először a 2018. október 17-én déli 12 óráig beérkezett pályázatok körében történik.

A pályázati anyagokat mindkét esetben az esa-info@wigner.mta.hu címre várják. (Forrás: MTA Wigner Fizikai Kutatóközpont ESA Technológia Transzfer Iroda)

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2024