Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Újabb magyar műhold készül magánvállalkozásban
(Rovat: Hazai kutatóhelyek és űripar, Kis űreszközök nagy szerepe , Korszerű oktatás - 2018.01.27 07:15.)

Az oktatásorientált kis műholdak (CubeSat) rövid idő alatt felkeltették a professzionális fejlesztők érdeklődését.

A kísérletek/mérések kockákhoz illeszkedő, gyors, olcsó, startra kész megvalósítása vonzotta a különböző, űrbeli viselkedést vizsgálni kívánó fizikusukat, mérnököket. Igaz, ez a megoldás némi kompromisszummal is jár. Az olcsó, nem űrbeli alkalmazásra készült alkatrészek alkalmazása miatt nem lehet hosszú élettartamra tervezni. A tipikusan néhány hónap élettartam a legtöbb esetben elegendő egy-egy speciális megfigyelés, mérés lebonyolításához.

Ezt az utat követte Masat-1 és ezen az úton jár SMOG-1 is. Mindkettő hátterében dominált a magántőke támogatása. A műegyetemi környezet járulékos haszna egy, az ESA tagságunkkal szinkronban megvalósult magas szintű űrtechnológiai oktatási forma.

Az előzőek adták az ötletet egy pályázati forrásokra és magántőkére támaszkodó 2PQ (két egységes PocketQube, 5 × 5 × 10 cm) pikoműhold megalkotására. Az ATL Ipari és Kereskedelmi Kft. (röviden ATL Kft.) fejlesztésében készülő speciális szigetelőanyag űrbeli viselkedését vizsgáló mérési elrendezés elhelyezhető a fedélzeten. A Masat-1 és a SMOG-1 fejlesztésén kitanult fejlesztőcsapat képes a munkák elvégzésére, a start utáni, a fedélzetről érkező adatok feldolgozására, a műhold üzemeltetésére.


A műhold neve a megvalósítást finanszírozó cég után ATL-1. Azonosítója HA1ATL lesz. A fejlesztő munkák a cég telephelyén folynak, de az egyes részegységek tervezésében – oktatási keretbe iktatva – műegyetemi hallgatók is részt vesznek. Elkészülése 2019 második felére várható.

Nagy András (ATL Kft. ügyvezető), Dr. Gschwindt András (ATL-1 projektvezető)

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2023