Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Orosz–magyar műhold készül!
(Rovat: Hazai kutatóhelyek és űripar, Orosz tudományos műholdak , Űridőjárás - 2017.04.21 13:15.)

Magyarország és Oroszország legújabb közös űrkutatási programjainak egyike a készülő Trabant (Kísérő) nevű műhold.

2017 februárjában a magyar és az orosz kormány megerősítette a 2000-ben megkötött egyezmény alapján a világűr békés célú felhasználásában eddig is sikeresen zajló együttműködésük folytatásának szándékát. Ennek keretében Magyarország lehetőséget kap arra, hogy kulcsfontosságú műszerekkel és fedélzeti egységekkel – egyedüli nemzetközi partnerként – rész vegyen az Orosz Tudományos Akadémia és az Orosz Űrkutatási Intézet (IKI) most induló űrprogramjában. Az ennek keretében kifejlesztendő orosz–magyar műhold forradalmian új, eddig nem látott nagyfelbontású tudományos plazmafizikai méréseket hajt végre a Föld közvetlen környezetében, hatalmas lendületet adva a földi élet és civilizáció számára létfontosságú űridőjárás kutatásának – mindezt magyar intézetek és űrtechnológiai cégek fejlesztéseivel.

A műholdfejlesztés jelentősége nemcsak tudományos szempontból óriási, hanem azért is, mert a magyar részvétel arányaiban kiemelten jelentős, egyes programokban a műszerek és berendezések többsége magyar fejlesztésű és gyártású eszközökből áll. Magyarország űrkutatási pozíciója tovább erősödik nemzetközi viszonylatban is. A tudományos program és a fejlesztések a legnagyobb hagyománnyal és referenciákkal rendelkező hazai űrszervezet, a Magyar Repülő- és Űrtechnológiai Platform (Hungarian Aerospace Technology Platform, HATP) tagjainak, cégeinek közreműködésével készülnek.

A Trabant (jelentése: kísérő) lesz az első olyan műhold, amelyik az űridőjárási vizsgálatokban kulcsfontosságú rádióhullám-mérések adatait teljes egészében, a műholdpálya mentén, eddig soha nem látott felbontásban folyamatosan rögzíti és azt a továbbítja is a Földre. Ez lehetővé teszi az űridőjárásnak az űrben használt (műholdak) és a földi technológiákra (távvezetékek, hírközlés, navigáció, repülés, stb.) gyakorolt hatásainak teljesebb megértését és előrejelzését. A műhold fő tudományos műszere, a SAS3-T rádióhullám-mérés mellett a fedélzeti számítógép, digitális adatgyűjtő és a nagysebességű adatátvitelt megvalósító fedélzeti adó és telemetriai rendszer is teljes egészében magyar intézetek és űrtechnológiai cégek fejlesztése. Ezzel a közös műholdas projekttel Magyarország a világ élvonalába tartozó tudományos-technológiai kísérlet részesévé válik, így alanyi jogon az összes tudományos adat és eredmény elsők közötti felhasználására, publikálására jogosult.

A projekttel kapcsolatban április 20-án tartottak tájékoztatót Budapesten, az El-Tech Centerben. A fejlesztés részleteit, a magyar berendezéseket, műszereket és készítőiket (ELTE Űrkutató Csoport, MTA Wigner Fizikai Kutatóközpont, BHE Bonn Hungary Elektronikai Kft., SGF Kft., BL-Electronics Kft.) a közeljövőben részletesebben is bemutatjuk.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2021